Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: Consultări româno – malteze la București

București: Consultări româno – malteze la București

DISTRIBUIȚI

Comanescu - George W. Vella143086 – 16032016 – Ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, a avut, la 15 martie 2016, o întrevedere cu omologul său maltez George W. Vella, în cadrul vizitei oficiale pe care acesta o desfășoară în România. În cadrul convorbirilor, cei doi oficiali şi-au exprimat satisfacţia pentru nivelul foarte bun al relaţiilor diplomatice dintre România şi Republica Malta, au subliniat importanţa intensificării şi dezvoltării în continuare a cooperării bilaterale în diverse domenii şi au susţinut importanţa valorificării potenţialului existent în vederea creşterii schimburilor comerciale şi a nivelului investiţiilor dintre România şi Malta.

Întrevederea a prilejuit un schimb consistent de opinii asupra ultimelor evoluţii şi dezbateri pe teme de actualitate ale agendei europene, precum migraţia, Brexit, situaţia regională şi evoluţiile în vecinătatea estică, cu accent pe situaţia Republica Moldova şi necesitatea susţinerii eforturilor sale de reformă pe calea europeană, precum şi în privința evoluţiilor din Nordul Africii şi Orientul Mijlociu.

Un subiect aparte pe agenda de discuţii a fost preluarea de către Malta a Preşedinţiei rotative a Consiliului UE în primul semestru al anului viitor. Cei doi miniştri au convenit stabilirea unui mecanism de consultare şi schimb de experienţă, în perspectiva pregătirii preluării de către România a Preşedinţiei Consiliului UE în a doua jumătate a anului 2019.

Cu privirea la migrație, cei doi miniștri au fost de acord cu faptul că actuala criză necesită eforturi suplimentare din partea Uniunii pentru a diminua presiunea migratorie, inclusiv printr-o cooperare consolidată cu Turcia și aplicarea Planului comun de Acțiune al UE cu această țară. Ambele părți au evocat importanța combaterii cauzelor profunde ale migrației pentru o soluționare durabilă a crizei migrației, printr-o aplicare eficientă a politicilor de dezvoltare ale UE și stabilizarea conflictelor în directă conexiune cu fenomenul migrației.

În cadrul discuţiilor, ministrul afacerilor externe a subliniat că UE trebuie să rămână unită în susţinerea unei politici ferme de angajare în vecinătatea estică şi a reiterat sprijinul deplin al României pentru Republicii Moldova de avansare pe calea europeană şi în cadrul proceselor interne de reformă.

Referindu-se la relaţia UK-UE, ministrul Lazăr Comănescu a subliniat importanţa crucială pentru viitorul Uniunii a unui rezultat  favorabil menţinerii Marii Britanii în interiorul Uniunii în cadrul referendumului britanic din 23 iunie 2016. A încurajat la o abordare constructivă, centrată pe nevoia strategică de unitate a statelor membre şi de respectare, în implementarea acordului stabilit, a valorilor fundamentale şi a principiilor europene. – PROMPT MEDIA

foto:mae.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.