Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: Deputatul Aurelian Mihai: ”Să lămurim problema votului obligatoriu în România!”

București: Deputatul Aurelian Mihai: ”Să lămurim problema votului obligatoriu în România!”

DISTRIBUIȚI

Aurelian Mihai143371 – 30032016 – Dreptul la vot este reglementat în Constituția României prin articolul 36, articol care nu lasă loc interpretării, nediscriminând cetățenii care au împlinit 18 ani pe criterii de vârstă împliniți până în ziua alegerilor inclusiv, iar cetățenii debili sau alienați mintal, puși sub interdicție, și nici persoanele condamnate, prin hotărâre judecătorească definitivă, nu au drept de vot în sensul textului legii fundamentale a statului.

            Voi expune în termeni clari ceea ce consider cu privire la proiectul votului obligatoriu în Romania, subiect dezbătut intens în ultimele zile în mass-media, asupra căruia am primit numeroase întrebări atât de la Chișinău, cât și din circumscripția Diaspora pe care o reprezint în Parlament.

            Aduc în atenția cititorilor faptul că anul trecut, legea electorală a fost modificată, astfel că, potrivit Legii nr. 208 din 20 iulie 2015 privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, precum și pentru organizarea și funcționarea Autorității Electorale Permanente, în art. 123 este stipulat faptul că „la data intrării în vigoare a prezentei legi se abrogă Legea nr. 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputaților și a Senatului și pentru modificarea și completarea Legii nr. 67/2004 pentru alegerea autorităților administrației publice locale, a Legii administrației publice locale nr. 215/2001 și a Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleșilor locali, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 196 din 13 martie 2008” ceea ce practic pune în imposibilitate transpunerea în practică a propunerii legislative, care prevede votul obligatoriu, propunere care are inclusiv un caracter discriminatoriu.

            În plus, în textul noii legi electorale, la art. 2 este explicat caracterul votului care este universal, egal, direct, secret și liber exprimat, iar articolul 3 alin. 4 „participarea cetățenilor la alegeri se face pe baza liberului consimțământ al acestora”. Practic, liber exprimat și liber consimțământ demonstrează caracterul non-imperativ ca normă a legii aflată în vigoare, ceea ce practic, închide subiectul votului obligatoriu care nu își are sensul și nici rostul, inclusiv din multe alte puncte de vedere pe care nu le mai dezvolt în această expunere. – sursa: declarație de presă Aurelian Mihai, deputat PNL Diaspora  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.