Acasă Anchete Justitie București: Eduard Hellvig: ”Cazurile investigate de procurorii DIICOT împreună cu ofițerii SRI...

București: Eduard Hellvig: ”Cazurile investigate de procurorii DIICOT împreună cu ofițerii SRI au un puternic ecou în actualitatea recentă”

DISTRIBUIȚI

Eduard Hellvig142858 – 03032016 – La 3 martie 2016, directorul Serviciului Român de Informații (SRI), Eduard Hellvig, a susținut un discurs în cadrul ședinței de bilanț privind activitatea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) pe anul 2015. În anul 2015, după cum se vede și în raportul de bilanț, DIICOT s-a remarcat prin intensificarea activității de prevenire și combatere a grupărilor specializate în comiterea de infracțiuni extrem de grave, care îi afectează în mod direct pe cetățeni. Directorul SRI a subliniat ideea că fără strategii pe termen mediu și lung nu se pot obține rezultate durabile în combaterea acestor fenomene grave.

Fără o raportare directă la cetățean și la așteptările sale, există riscul să rămânem captivi unui model convențional, de multe ori depășit de realitățile cu care ne confruntăm.

”Am ținut să fiu astăzi aici pentru a sublinia importanța parteneriatului dintre Serviciul Român de Informații și Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism. România, din postura de graniță externă a Uniunii Europene, se confruntă cu amenințări din ce în ce mai complexe și atipice. În acest sens, cooperarea permanentă a SRI cu DIICOT este esențială pentru securitatea românilor, într-o lume care nu mai e de mult predictibilă sau sigură. Terorismul, migrația ilegală, criminalitatea informatică, radicalizarea, traficul de droguri sau alte rețele de criminalitate organizată au atins, din păcate, cote alarmante, care ne obligă la asigurarea unei capacități sporite de adaptare și reacție rapidă. În fața acestor amenințări brutale, DIICOT este o structură unică în cadrul Ministerului Public, cu un rol foarte important pentru societatea românească. În anul 2015, după cum se vede și în acest raport de bilanț, DIICOT s-a remarcat prin intensificarea activității de prevenire și combatere a grupărilor specializate în comiterea de infracțiuni extrem de grave, care îi afectează în mod direct pe cetățeni. Cazurile investigate de către procurorii DIICOT împreună cu ofițerii SRI au un puternic ecou în actualitatea recentă. De la stoparea acțiunilor extremiste împotriva ordinii constituționale, până la destructurarea unor grupări infracționale vinovate de fraudarea masivă a bugetului asigurărilor de sănătate. De la anihilarea unor rețele de trafic de droguri, până la capturarea unor grupări implicate în trafic de persoane. Acestea sunt doar câteva din cazurile concrete care definesc standardul înalt de performanță pe care este construit parteneriatul dintre SRI și DIICOT. România este astăzi percepută în regiune ca o redută de securitate, inclusiv datorită echipei pe care o formăm, atât la nivel central, cât și teritorial, lucru pentru care țin să vă mulțumesc. Însă, domnule Procuror Șef, sunt convins că, fără strategii pe termen mediu și lung, nu putem obține rezultate durabile în combaterea acestor fenomene grave. Vă asigur de întreg sprijinul SRI pentru stabilirea unor priorități comune, astfel încât să concentrăm resursele pe cazuistica relevantă pentru securitatea națională și siguranța cetățenilor.Folosesc acest prilej pentru a sublinia faptul că, fără o raportare directă la cetățean și la așteptările sale, riscăm să rămânem captivi unui model convențional, de multe ori depășit de realitățile cu care ne confruntăm.

Ne revine astfel obligația corelării permanente a obiectivelor noastre cu agenda cetățenilor, pentru a asigura securitatea acestora. Afirmarea unei culturi a dialogului cu societatea va genera un nivel ridicat de încredere și o vigilență sporită din partea românilor. Știu că nimeni nu este erou pentru ce a prevenit. Nu se vede public și nici nu trebuie. Însă, la sfârșitul zilei, singurul lucru care contează este dacă familiile tuturor sunt în siguranță, oriunde în România. De aceea cred că activitatea de prevenție este o prioritate majoră pe care trebuie să o abordăm împreună. Vă felicit, domnule Procuror Șef, pe dumneavoastră și întreaga echipă, pentru rezultatele obținute și vă doresc mult succes în continuare, în importanta misiune ce vă revine”. – PROMPT MEDIA

foto:realitatea.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.