Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: Ficior, 20 de ani de închisoare

București: Ficior, 20 de ani de închisoare

DISTRIBUIȚI

Ioan Ficior143363 – 30032016 – Ioan Ficior, fostul comandant al Penitenciarului Periprava, judecat pentru infracţiuni contra umanităţii, a fost condamnat de Curtea de Apel București la 20 de ani de închisoare, deși procurorii ceruseră 25 de ani. Decizia nu e definitivă. Avocatul lui Ficior a anunțat că va face apel la Curtea Supremă și că se așteaptă să fie achitat pentru că faptele s-au prescris.

            Ficior a fost trimis în judecată în 18 august 2014, de Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul având ca obiect sesizarea formulată de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER).

            Ioan Ficior este acuzat că, în perioada 1958 – 1963, când a condus Colonia de muncă Periprava, a introdus şi coordonat un regim de detenţie represiv, abuziv, inuman şi discreţionar împotriva deţinuţilor politici.

            Conform actului de sesizare a instanţei, în perioada 1 august 1958 – 1 noiembrie 1963, în calitate de locţiitor şi comandant al Coloniei de muncă de la Periprava, Ioan Ficior a săvârşit acţiuni şi inacţiuni sistematice care au avut ca rezultat persecutarea colectivităţii reprezentată de deţinuţii politici încarceraţi la Periprava, prin privarea de drepturi fundamentale ale omului sau prin restrângerea gravă a exercitării acestor drepturi, pe motive de ordin politic, respectiv prin supunere la condiţii de existenţă sau tratament de natură să ducă la distrugerea fizică a acestora.

Potrivit anchetatorilor, din documentele studiate a reieşit faptul că în perioadă în care la conducerea Coloniei de la Periprava s-a aflat Ioan Ficior au decedat 103 deţinuţi, toţi făcând parte din colectivitatea contrarevoluţionarilor. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.