Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: Lege privind echilibrul între recuperatorii de creanțe și debitori

București: Lege privind echilibrul între recuperatorii de creanțe și debitori

DISTRIBUIȚI

 Gabriela Lola Anghel143111 – 17032016 – Deputatul Gabriela Lola Anghel a depus un proiect de lege care vine să restabilească un echilibru între firmele care au ca obiect de activitate recuperarea de creanţe şi debitori (persoanele împrumutate).

În prezent există o multitudine de contracte de credit care au fost cesionate prin vânzare de către instituţiile de credit, către terţe persoane juridice sau fizice (cesionari). Cesionarii – cumpărători se bucură de prevederile art. 1.568 Cod civil, în sensul că au dreptul să solicite debitorilor pe cale amiabilă sau prin executare silită să achite debitul principal (împrumutul) împreună cu toate accesoriile, debitorii însă îşi pierd considerabil din drepturi prin cesionarea contractelor de către bănci. Faţă de modul de calcul al accesoriilor, debitorul nu beneficiază de măsuri de protecţie, procedura fiind total netransparentă.

Majoritatea contractelor de credit, însă, au clauze care prevăd o dobândă variabilă. Această fluctuaţie de dobândă crează imposibilitatea verificării calculului de către persoana împrumutată a datoriilor pe care aceasta le are. Varianta verificării există pentru debitor numai contra cost, prin contestarea executării şi angajarea unui expert contabil care să certifice  corectitudinea calculelor sau prin sesizarea ANPC.

Conform art. 628 alin. 3 din Codul de procedură civilă, calculul accesoriilor se efectuează de către executorul judecătoresc. Conform dispozitiilor Legii 188/2000, executorul judecătoresc are pregătire juridică, nedispunând de instrumentele necesare pentru a efectua astfel de calcule care sunt de competenţa experţilor contabili. Aşadar, în cazul cesionărilor, calculul accesoriilor se face de către persoane juridice sau fizice care nu  au pregătirea necesară efectuării unor asemenea calcule, nu au obligaţia de a ţine evidenţe contabile specifice instituţiilor bancare şi care nu se supun controlului BNR.

Deci, spune parlamentarul, deşi debitorul figurează cu o datorie, lipsa legislaţiei şi a controlului pune în sarcina debitorului consumator cheltuiala de a demonstra cât datorează. Pentru a elimina acest dezechilibru semnificativ între drepturile şi obligaţiile părţilor se impune rezolvarea situaţiei juridice, prin stabilirea, ca în cazul cesiunii de creanţă către o instituţie nebancară, cesionarul să poată percepe, de la data cesiunii, doar dobânda legală. ”În contextul legii actuale debitorul este prejudiciat în relaţia sa cu cesionarul, el pierzându-şi considerabil din drepturi în faţa terţilor cesionari întrucât el nu mai are acces transparent la operaţiunile făcute pe contul său, dreptul la transparenţa pe care el îl avea câştigat în raport cu banca trebuind să şi-l câştige acum prin intermediul instanţei de judecata sau ANPC şi contra cost. Cu această lege restaurăm decenţa în relaţia debitor – cesionar, această relaţie fiind deja de notorietate prin lipsa de transparenţă, agresivitatea folosită şi, dacă vreţi, lipsa unui personal specializat care să poată face calculele corecte, ceea ce lasă loc la abuzuri din partea firmelor cesionare. Aceste firme nu vor mai avea dreptul să perceapă nimic în plus, ci doar dobânda legală începând cu data cesionarii, şi aceasta aplicată la suma împrumutată rămasă de achitat. De asemenea, legea face referire şi la contractele deja cesionate, acestora urmând a li se aplica prevederile acestei legi de la data intrării în vigoare. Sper din toată inima ca şi colegii mei să voteze această lege şi să aprecieze că Statul Român trebuie să asigure garanţiile legale pentru respectarea drepturilor  consumatorilor şi că nu trebuie să mai acceptăm în România cămătăria cu legea pe masă”, a declarat deputatul Anghel. – PROMPT MEDIA

foto:max-media.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.