Acasă Uncategorized București: România Curată: Capitala Corupției. Lista primarilor penali ai Bucureștiului

București: România Curată: Capitala Corupției. Lista primarilor penali ai Bucureștiului

DISTRIBUIȚI

 arc143295 – 25032016 – Bucureștiul, oraşul care contribuie cu peste un sfert la PIB-ul României şi are un buget anual de un miliard de euro, se clasează pe un loc fruntaş şi când vine vorba de furt din banii publici.

Prin arestarea lui Neculai Onţanu, acuzat că ar fi primit mită două terenuri în valoare de peste patru milioane de euro, vechea gardă a edililor din Capitală decapitată de DNA se completează cu un nou nume greu.

Practic, nu există sector din oraş care să nu fi dat un primar acuzat de diverse fraude: luare de mită, abuz în serviciu, trafic de influenţă, fals în acte, constituire de grup infracţional organizat etc. România Curată vă prezintă o listă cu primarii Bucureştiului care sunt inculpaţi pentru furt din banii publici, sub diverse forme.

Rămâne totuși o întrebare: de ce locuitorii oraşului nu îi schimbă la timp, prin vot, pe edilii corupţi şi aşteaptă ca DNA să facă toată treaba?

Primăria Generală

Sorin Oprescu a fost trimis în judecată de DNA în noiembrie 2015, pentru săvârşirea mai multor infracţiuni grave, precum luare de mită, spălare de bani, abuz în serviciu şi constituire a unui grup infracţional organizat. Conform DNA, un grup bine organizat, la care a aderat şi Oprescu, a înfiinţat în administraţia locală un sistem prin care operatorii economici care doreau să primească contracte din partea instituţiilor publice trebuiau să remită o parte din profitul brut realizat din execuţia acelor contracte, cu titlu de mită, unor factori de decizie din primărie. Oprescu a fost prins cu 25.000 euro mită, primită prin intermediul unui subaltern, drept comision pentru contracte date în vederea renovării Palatului Brâncovenesc. A stat aproape 2 luni în arest preventiv.

Primăria Sectorului 1

Andrei Chiliman este inculpat de DNA pentru constituire de grup infracţional organizat şi complicitate la trafic de influenţă, fiind acuzat că, împreună cu mai mulţi subalterni, percepea comisioane cuprinse între 10% şi 15% din valoarea lucrărilor atribuite pe criterii clientelare unor firme. Valoarea prejudiciului se ridică la peste 8 milioane euro.

Tot Chiliman a fost trimis în judecată într-un al doilea dosar, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, în legătură cu eliberarea unei autorizaţii ilegale pentru o terasă.

De remarcat faptul că Andrei Chiliman provine dintr-o familie înstărită de negustori şi intelectuali, persecutaţi politic de regimul comunist şi avea, înainte de a intra în politică, o avere impresionantă: terenuri în Bucureşti, Predeal, Eforie Sud, Buzău, Snagov, Sinaia,Vaslui, plus un apartament şi patru case, pe lângă proprietăţile deţinute de copiii săi.

Primăria Sectorului 2

Neculai Onţanu, generalul, făcut doctor de Gabriel Oprea printr-o teză suspectată de plagiat, a fost reţinut de DNA pentru luare de mită şi spălare de bani, fiind acuzat că a primit un teren de 1.500 mp, situat pe strada Barbu Vacărescu, pentru a aproba retrocedări de terenuri ce însumau 83.500 mp, cumpărate cu drepturi litigioase.

Primăria Sectorului 3

Fostul primar Liviu Negoiţă este urmărit penal de DNA pentru abuz în serviciu, fiind acuzat că a aprobat autorizaţii de construire şi certificatele de urbanism aferente pentru un bloc situat pe Calea Dudeşti, deşi legea nu permitea construirea imobilului în zona de protecţie a unui monument istoric.

Primăria Sectorului 4

Cristian Popescu-Piedone a fost pus sub acuzare pentru abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizaţiei de funcţionare pentru clubul Colectiv, fiind acuzat şi de fals intelectual şi abuz în serviciu. Piedone a stat şi patru zile în arest preventiv.

Primăria Sectorului 5

Marian Vanghelie este judecat pentru săvârşirea a nouă infracţiuni de luare de mită şi abuz în serviciu şi şapte infracţiuni de spălare de bani. Este acuzat că a acordat contracte preferenţiale unui om de afaceri, căruia i-a perceput un comision 20% din valoarea lucrărilor, respectiv 30 milioane de euro. Şi Marian Vanghelie a stat aproape 4 luni în arest preventiv.

Primăria Sectorului 6

Fostul primar Cristian Poteraş a fost condamnat definitiv în mai 2015 la 8 ani închisoare cu executare, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, fiind acuzat că a retrocedat ilegal terenuri din Bucureşti, a căror valoare se ridica la 82 milioane de euro. Actualul primar, Rareș Mănescu, se remarcă prin absență. – sursa: Romania Curata- PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.