Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Deputatul Diaconu cere președintelui să pună pe ordinea de zi a CSAT...

Deputatul Diaconu cere președintelui să pună pe ordinea de zi a CSAT problema independenței energetice a României

DISTRIBUIȚI

Bogdan Diaconu143035 – 14032016 -”Deputatul Bogdan Diaconu, președintele Partidului România Unită, cere, printr-o scrisoare deschisă, președintelui Klaus Iohannis să ridice problema independenței energetice a României în ședința de CSAT convocată pentru 15 martie.

”Înțelegând principiile economiei de piață, dar considerând că închiderea activității CNU poate aduce prejudicii economice și geopolitice majore României pe termen lung, Partidul România Unită vă solicită ca, în calitatea Dumneavoastră de președinte al CSAT, să solicitați Executivului în ședința CSAT de mâine să depună toate eforturile pentru găsirea unor soluții care să permită continuare activității CNU și asigurarea independenței energetice a României pe termen mediu și lung”, scrie Diaconu.

Parlamentarul mai arată că  independența energetică a României este ”amenințată direct prin încetarea activității de producere în țară a combustibilului nuclear folosit la Centrala Nucleară de la Cernavodă.

Prin decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție din 2015, Compania Națională a Uraniului (CNU) a fost obligată să recalculeze prețul de vânzare a oxidului de uraniu la o valoare care îl face necompetitiv în prezent într-o licitație în care singurul criteriu este prețul de ofertare, astfel încât Societatea Națională Nuclearelectrica (SNN) a reziliat contractul cu CNU începând cu 1 ianuarie 2016 și cumpără combustibil nuclear din import. De asemenea, în bugetul consolidat nu există alocată suma necesară pentru a cumpăra combustibilul nuclear produs de CNU pentru rezervele speciale ale statului, astfel încât în 2016 CNU nu mai are niciun beneficiar și ca urmare este pusă în situația de a-și înceta activitatea”. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.