Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Florin Pâslaru, PSD: Legea dării în plată ”trebuie analizată cu maximă responsabilitate”

Florin Pâslaru, PSD: Legea dării în plată ”trebuie analizată cu maximă responsabilitate”

DISTRIBUIȚI

 Florin Paslaru143014 – 11032016 – Proiectul de Lege privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credite va intra în curând în dezbatere în plenul Camerei Deputaților, ca for decizional, în momentul de față fiind trimis la comisiile de specialitate. Impactul social deosebit de puternic al acestui proiect este evident, Grupul Parlamentar al PSD poziționându-se în favoarea unei legi care să protejeze consumatorul financiar.

Cunoscut ca legea „Casă contra credit”, actul normativ, adoptat de Senat în urma cererii de reexaminare formulată de președintele României, le creează debitorilor posibilitatea de a preda creditorilor imobilele ipotecate, în vederea stingerii obligaţiilor asumate. Proiectul, adoptat de Senat cu sprijinul Grupului Parlamentar al PSD, transpune și prevederile Directivei 2014/17/UE a Parlamentului European și a Consiliului, având ca scop crearea unui mecanism prin intermediul căruia predarea de către debitor a imobilului din proprietatea sa să stingă integral obligația către creditor. Aceasta este o situație echitabilă, întrucât la momentul acordării creditului, imobilul adus ca garanție acoperea valoarea acordată. Conform proiectului adoptat de Senat, programul Prima Casă intră sub prevederile Legii dării în plată şi, în acelaşi timp, conține amendamentul cerut de BNR care impunea un plafon maxim de 150.000 de euro pentru valoarea imobilelor cu destinaţie de locuinţă. Aceste prevederi trebuie analizate cu maximă responsabilitate, Camera Deputaților fiind cea care va da forma finală a legii.

Legea este necesară, venind în sprijinul a zeci de mii de români, întrucât cei care contractează credite și ajung în imposibilitate de plată, rămân încă datori băncilor chiar dacă imobilul cumpărat se valorifică în urma executării silite. Situația este profund inechitabilă, deoarece instituția de credit sau instituția financiară nebancară acordă creditul în condițiile în care valoarea imobilului este stabilită chiar de evaluatori agreați de creditor. Astfel, noul act normativ protejează debitorii contractelor de credit de abuzurile cesionarilor de creanțe și împarte între creditor și debitor riscurile devalorizării. Restabilirea echilibrului contractual înseamnă că în situația unei „crize contractuale” părțile împart riscul.

Odată cu intrarea în vigoare a noii legi, debitorul va avea șansa unui noi început, și pe de altă parte imobilele vor fi reintroduse rapid în circuitul civil (momentan fiind indisponibilizate).

Dispoziţiile legii se aplică şi în cazul în care creanţa creditorului izvorând dintr-un contract de credit este garantată împreună cu unul sau mai mulți coplătitori.

Noul act normativ, elaborat ţinându-se cont de tendințele europene manifestate în decizii ale CEDO și Curtea de Justiție a UE, se referă atât la contractele de credit aflate în derulare la momentul intrării sale în vigoare, cât şi la contractele care se vor încheia după această dată. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.