Acasă Externe Germania: Valeriu Zgonea a vorbit despre situația din Republica Moldova și Ucraina...

Germania: Valeriu Zgonea a vorbit despre situația din Republica Moldova și Ucraina cu preşedintele Bundestagului, Norbert Lammert

DISTRIBUIȚI

 Zgonea - Norbert Lammert143052 – 15032016 –  Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, aflat în vizită oficială la Berlin, a avut, luni, 14 martie, o întrevedere cu preşedintele Bundestagului, Norbert Lammert.

Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, participă la Conferinţa Parlamentară Internaţională pentru Combaterea Antisemitismului, organizată de Ministerul Federal German al Afacerilor Externe, Bundestag şi Coaliţia Interparlamentară pentru Combaterea Antisemitismului (ICCA), în perioada 14 – 15 martie, la Berlin.

În acest context, Valeriu Zgonea a avut, luni, 14 martie, o întrevedere cu Preşedintele Bundestagului, Norbert Lammert, principalele aspecte abordate în cadrul discuțiilor fiind intensificarea colaborării la nivel parlamentar, potențialul deosebit existent în direcția dezvoltării schimburilor economice, dar și teme de interes comun în plan regional și internațional.

”Relațiile de cooperare cu Germania au pentru noi o importanță strategică. Există un substrat cultural și istoric deosebit de fertil al relațiilor bilaterale, iar aprofundarea dialogului și extinderea domeniilor de cooperare reprezintă o prioritate. Parteneriatul dintre cele două ţări este caracterizat printr-o cooperare bazată pe pragmatism şi încredere reciprocă şi s-a dezvoltat constant pe baza dialogului politic consolidat şi a intereselor comune, precum şi a unei relaţii economice deosebit de dinamice. În acest sens, relaţiile noastre sunt extrem de strânse și puternice, Germania fiind primul partener comercial al României. Nu mai este nevoie să spunem că acordăm o importanță deosebită relațiilor bilaterale dezvoltate între România și Germania la nivel parlamentar. Diplomația parlamentară joacă un rol-cheie în consolidarea cooperării româno-germane. Pe parcursul ultimilor ani, au avut loc multe contacte, atât la București, cât și la Berlin, la nivelul celor două grupuri de prietenie parlamentare și, de asemenea, la nivelul comisiilor permanente, cu o contribuție valoroasă la promovarea cooperării româno-germane și în schimbul de opinii coerente cu privire la aspectele de interes reciproc. Am discutat astăzi și despre minoritatea germană din România care este respectată, foarte bine integrată și foarte activă și care, împreună cu comunitatea românească din Germania, formată din oameni bine pregătiți și apreciați – medici, ingineri, profesori, muncitori, constituie o punte solidă, o legătură cu totul specială între țările noastre”, a precizat Valeriu Zgonea.

În același timp, cei doi înalți oficiali au avut un schimb de opinii referitor la ultimele evoluții din spațiul european cu privire la criza refugiaților, aspectele de politică externă, regională, libertatea de mișcare a forței de muncă, reformele din UE și reevaluarea rolului parlamentelor naționale în procesul decizional european. În atenție s-au aflat și coordonatele Strategiei UE pentru regiunea Dunării, importanța Parteneriatul Estic, situația din Ucraina și din Republica Moldova.

Referindu-se la situația din regiune, președintele Camerei Deputaților a susținut că Parteneriatul Estic rămâne cadrul principal de cooperare a Uniunii Europene cu partenerii săi din Est, provocarea fiind de a le da acestor țări o perspectivă europeană. Republica Moldova reprezintă o prioritate constantă pentru România, a declarat Valeriu Zgonea, adăugând că ţara noastră susţine drumul european al acestui stat.

De asemenea, marți, 15 martie, preşedintele Camerei Deputaţilor are programată o întrevedere cu Axel Schäfer, vicepreşedintele Grupului SPD din Bundestag, cu responsabilităţi în domeniul afacerilor europene și cooperării economice. –  PROMPT MEDIA

foto:facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.