Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Încă un bebeluș va fi externat astăzi din Spitalul “Marie Curie”. Ministerul...

Încă un bebeluș va fi externat astăzi din Spitalul “Marie Curie”. Ministerul Sănătății a transmis Ministerului Educației normele privind igiena în școli

DISTRIBUIȚI

triajul epidemiologic142797 – 01032016 – La Spitalul “Marie Curie” se mai află internați cinci copii diagnosticați cu sindrom hemolitic uremic, iar medicii au anunțat că încă un copil va fi externat.

Din cei 4 copii care vor rămâne în continuare sub tratament, 3 copii se află în secția de nefrologie, iar unul în secția de terapie intensivă (ATI). Doi copii de pe secția de nefrologie se află în dializă peritoneală.

Starea de sănătate a copilului aflat în secția de terapie intensivă (ATI) este în continuare în stare stabilă, neînregistrând deteriorări. Copilul urmează tratament de specialitate și dializă peritoneală.

 Sub coordonarea Autorității Naționale Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentului (ANSVSA), echipele mixte ale DSVSA și DSP vor continua controalele până la identificarea tuturor surselor care au dus la îmbolnăvirea copiilor.

Ministerul Sănătății reamintește că a definitivat setul de măsuri și recomandări privind normele de igienă, normele de comportament în colectivități și educație sanitară pe care l-a transmis Ministerului Educației și așteaptă a fi diseminat în unitățile școlare, prin inspectoratele școlare.

Astfel, copiii care prezintă semne de infecții respiratorii acute sau boala diareică acută nu vor fi primiți la cursuri și vor fi direcționați către cabinetele medicale din unitatea de învățământ sau la cabinetul medicului de familie sau, în funcție de gravitate, la spitalele de boli infecțioase, în vederea investigării și tratării corecte .

La revenirea în colectivitate, personalul cabinetului medical școlar trebuie să realizeze triajul epidemiologic, la începutul orelor de curs. În școlile unde nu există asistență medicală permanent, triajul va fi efectuat de cadrele didactice, care trebuie să identifice copiii cu semne de îmbolnăvire și să-I trimită la medic. De asemenea, este necesară informarea atât a cadrelor didactice, cât și a preșcolarilor și elevilor asupra măsurilor generale de prevenire a îmbolnăvirilor prin boli transmisibile și, în această perioadă, în special, pentru bolile diareice și bolile respiratorii. O altă măsură o reprezintă evitarea manifestărilor sportive, culturale, neesențiale pentru procesul de învățământ, pentru a preveni aglomerarea și pentru limitarea transmiterii infecțiilor respiratorii. Dacă într-o unitate de învățământ sunt identificate cel puțin trei cazuri de îmbolnăvire (boli respiratorii sau boli diareice) va fi anunțată Direcția de Sănătate Publică

De asemmenea, la cantinele școlare sunt obligatorii regulile de procurare, depozitare, prelucrare și manipulare a produselor alimentare, iar personalul trebuie să aibă examenul medical periodic recent realizat, în special examenul de coprocultură. Aceleași reguli sunt valabile și pentru firmele de catering care asigură alimentele pentru copii. De asemenea, se vor verifica atent alimentele procurate și distribuite elevilor în cadru programului ‘Laptele și cornul’, și cel de distribuire a fructelor în școli — sursele de aprovizionare să fie clar identificate, autorizate, iar produsele (fructele) să fie corect manipulate, păstrate și spălate, este o altă recomandare a MS.

În parallel, în cadrul orelor de dirigenție elevii trebuie informați despre măsurile de prevenire a îmbolnăvirilor.

Pentru prevenirea îmbolnăvirilor trebuie respectate o serie de măsuri de igienă personală și colectivă: spălarea pe mâini ori de câte ori este cazul (înainte și după masă, după folosirea toaletei, la venirea acasă), spălarea sub jet puternic de apă a fructelor și legumelor, consumul de apă doar din surse sigure, autorizate, verificarea termenului de garanție și a menținerii la rece pentru toate alimentele pe care le cumpărăm, evitarea consumului de conserve mai ales în sezonul cald, evitarea consumului de băuturi neîmbuteliate, evitarea consumului de alimente care se alterează repede (frișcă, creme, maioneze), a înghețatei dezghețate, mai ales în sezonul cald, efectuarea controalelor periodice (examene bacteriologice) pentru personalul care lucrează în sectorul alimentar. Totodată, în situația apariției semnelor de boală se recomandă prezentarea la medic pentru consultații și tratament adecvat.

Și părinții trebuie să-și supravegheze copiii și să-i deprindă cu regulile elementare de igienă personală și colectivă. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.