Acasă Externe Italia: Operaţiuni desfăşurate în Marea Mediterană de ”nava amiral” a Poliţiei de...

Italia: Operaţiuni desfăşurate în Marea Mediterană de ”nava amiral” a Poliţiei de Frontieră, aflată în misiune FRONTEX

DISTRIBUIȚI

OP (1)143377 – 30032016 – Poliţiştii de frontieră de pe nava ”Ştefan cel Mare” MAI 0201, aflaţi în Italia, în cadrul Operaţiunii Maritime Comune ”EPN TRITON 2016”, coordonată de Agenţia FRONTEX, au încheiat cu succes mai multe misiuni de supraveghere a frontierei maritime, respectiv de căutare şi salvare a persoanelor aflate în dificultate pe mare (Search and Rescue).

În cadrul misiunilor desfăşurate până în prezent, poliţiştii de frontieră români au salvat, transbordat şi transportat, în baza solicitărilor Centrului de Coordonare al , 876 migranţi, care se aflau în pericol pe ambarcaţiuni de mici dimensiuni şi supraaglomerate, ce navigau în Marea Mediterană şi care, ulterior, au fost predaţi autorităţilor italiene pentru efectuarea formalităţilor specifice.

            La 28 martie 2016, nava, aflată în misiune de patrulare, în cadrul Operaţiunii Maritime Comune EPN TRITON 2016 coordonată de Agenţia FRONTEX, a primit o solicitare din partea MRCC Rome (Centrul Maritim de Coordonare) să intervină pentru salvarea mai multor migranţi care se aflau în pericol de înec în apele internaţionale ale Mării Mediterane. Poliţiştii de frontieră români au declanşat misiunea de salvare pe mare, deplasându-se la locul indicat, unde au identificat mai multe ambarcaţiuni gonflabile pe care se aflau sute de persoane. În urma evaluării situaţiei de la faţa locului (supraaglomerarea bărcilor şi riscul iminent de a se scufunda), poliţiştii de frontieră români au transferat la bordul navei  Gărzii de Coastă 381 persoane (copii, femei şi bărbaţi). Au fost efectuate procedurile specifice în astfel de cazuri la bordul navei (triere şi evaluare medicală), ocazie cu care au stabilit că imigranţii erau deshidrataţi, fapt pentru care le-au oferit asistenţă, primul ajutor şi mâncare. Persoanele în cauză au fost transportate în portul Trapani şi predate autorităţilor italiene, pentru efectuarea procedurilor specifice. Participarea la acţiune s-a desfăşurat alături de autorităţile italiene şi celelalte forţe angrenate în operaţiunea Frontex – TRITON 2016.

            De la începutul operaţiunii TRITON 2016, în baza solicitărilor Centrului de Coordonare al Operaţiunii Frontex, poliţiştii de frontieră români de pe nava Ştefan cel Mare au salvat, transbordat şi transportat alţi 495 migranţi care se aflau pe ambarcaţiuni ce navigau în Marea Mediterană şi care, ulterior, au fost predaţi autorităţilor italiene pentru efectuarea formalităţilor specifice.

            În anul 2016, la frontierele maritime ale Italiei şi Greciei, se desfăşoară o nouă etapă a Operaţiunii Comune „TRITON 2016”, organizată sub egida FRONTEX, în cadrul proiectului Reţeaua Europeană de Patrulare (EPN), acţiune la care participă, conform angajamentelor asumate de România ca stat membru, şi Poliţia de Frontieră Română, prin detaşarea navei maritime de patrulare şi intervenţie ”Ştefan cel Mare”- model OPV din cadrul Gărzii de Coastă. Operaţiunea se desfăşoară în Marea Mediterană, timp de 3 luni, nava maritimă de patrulare şi intervenţie – tip OPV şi echipajul aflat la bord desfăşurând misiuni de patrulare, cercetare, de căutare şi salvare, alături de celelalte state membre U.E. participante la misiune. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.