Acasă Nord-Vest Bihor Miniștrii de Interne din România și Ungaria s-au întâlnit la graniță

Miniștrii de Interne din România și Ungaria s-au întâlnit la graniță

DISTRIBUIȚI

Petre Toba - Bors142793 – 01032016 –  Ministrul afacerilor interne,  Petre Tobă, a  avut luni, 29 februarie 2016, o întrevedere cu omologul său ungar Sandor Pinter, la frontiera dintre cele două state, în PCC româno-ungar Borș-Artand.

Principalele teme de discuție abordate au vizat controlul frontierelor și migrația, conexiunile rutiere transfrontaliere și cooperarea polițienească.

 Ministrul afacerilor interne a evidențiat faptul că România dispune de un sistem integrat pentru securizarea frontierelor, bazat pe o tehnologie performantă și personal instruit. Utilizarea sistemului pentru supravegherea frontierei SCOMAR a permis blocarea oricăror tentative de activare a unei rute secundare de migrație pe Marea Neagră.

 Prin gestionarea cu succes a unui larg segment al frontierei externe a UE, inclusiv prin utilizarea sistemului pentru supravegherea frontierei SCOMAR, precum şi prin participarea substanțială la activitățile FRONTEX, România reușește să  garanteze siguranța propriilor cetățeni și să contribuie semnificativ la securitatea internă a celorlalte state membre, într-un context european complex.

 Demnitarul român a menționat și măsurile de pregătire, inclusiv cele de ordin legislativ, pentru situația în care o posibilă modificare a fluxurilor de migrație ar afecta România. În acest sens, au fost suplimentate efectivele la frontierele externe, profesionalismul acestora și echipamentele tehnice performante conducând la o gestionare eficientă a migrației și a frontierelor.

 Astfel, s-a conluzionat că măsurile adoptate și cifrele referitoare la situația operativă, nu justifică adoptarea de măsuri suplimentare la frontiera dintre cele două state, care reprezintă frontiera internă a Uniunii Europene, România dovedind că, prin gestionarea cu succes a unui larg segment al frontierei externe a UE, este un partener european responsabil, care acționează pentru păstrarea valorilor Uniunii.

 De asemenea, cei doi oficiali au discutat despre importanța conlucrării cu statele care nu sunt membre ale Uniunii și implementarea măsurilor deja adoptate, la nivel european, cu privire la consolidarea securității frontierelor externe, un accent deosebit fiind pus inclusiv pe conlucrarea cu statele de origine și de tranzit, în special cu Turcia.

 În ceea ce privește conexiunile rutiere transfrontaliere, au fost amintite rezultatele Comisiei Mixte de cooperare economică, o continuare a discuțiilor pentru identificarea unei soluții reciproc acceptabile fiind oportună după efectuarea unei analize a impactului economic asupra folosirii, cu caracter permanent, a drumurilor respective.

 Ministrul afacerilor interne și omologul său ungar au trecut în revistă modalitățile de conlucrare în domeniul afacerilor interne și au convenit asupra necesității intensificării acesteia, pe toate componentele atât la nivelul structurilor operative, cât și în ceea ce privește dialogul politic bilateral.

 Din delegațiile celor doi miniștri au făcut  parte șefii polițiilor naționale și de frontieră ai celor două state. –  PROMPT MEDIA

foto:facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.