Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Noua Lege a salarizării va elimina și inechitățile salariale dintre bărbați și...

Noua Lege a salarizării va elimina și inechitățile salariale dintre bărbați și femei

DISTRIBUIȚI

Ana Costea - Vera Jourova142799 – 01032016 – Ministrul Muncii, Ana Costea a avut  o întrevedere, la sediul instituției cu Vera Jourova, Comisar european pentru Justiție, Protecția Consumatorului și Egalitate de Gen.

În cadrul discuțiilor, cei doi oficiali s-au referit la aspecte ale violenței domestice. Ministrul Muncii a transmis faptul că “Intențiile politice au început deja să se transforme în măsuri palpabile. Cu sprijinul finanțării UE am derulat un proiect care a permis, printre altele, realizarea unui sistem informațional unic integrat de raportare și management a cazurilor de încălcare a principiilor egalității de șanse, violenței domestice, traficului de persoane și violenței asupra copilului, cu aplicabilitate națională, funcționarea unui call-center pentru victimele violenței domestice și elaborarea unei metodologii naționale de lucru și a unui set de proceduri integrate și interinstituționale. În prezent desfășurăm o campanie naţională de conştientizare şi informare publică privind violenţa în familie”.

A fost adusă în discuție situația potrivit căreia în România există diferențe între veniturile salariale ale femeilor și cele ale bărbaților, care primesc salarii diferite pentru aceeași muncă. Mai mult, există o segregare a unor locuri de muncă plătite la un nivel inferior doar pentru că sunt ocupate, în mod tradițional, exclusiv de femei. Pe acest subiect, ministrul Muncii a precizat că proiectul Legii salarizării personalului bugetar este menit să elimine din inechitățile și discriminările existente în sectorul public. Pentru sectorul privat, grupul de lucru constituit pentru identificarea unui mecanism transparent de stabilire a salariului minim brut pe țară garantat în plată are menirea de a uniformiza acest cuantum, pentru ambele sectoare. Aceste vor contribui în mod direct la dispariția actualelor discriminări, fie ele și de gen.

În ceea ce privește protecția socială, ministrul Muncii a transmis comisarului european, Vera Jourova că România a îndeplinit toate condiționalitățile ex ante pentru toate programele NEETs destinate tinerilor. („Not in Education, Employment, or Training”)

Un alt subiect abordat în cadrul discuțiilor s-a referit la concilierea vieții de familie cu viața profesională. Ministrul Ana Costea a afirmat că identificarea și promovarea măsurilor care conduc la concilierea vieții de familie cu viața profesională reprezintă un obiectiv strategic pentru România, în conformitate cu prevederile Strategiei Naționale în domeniul egalității de șanse între femei și bărbați pentru perioada 2014 – 2017. “Având în vedere provocările demografice cu care ne confruntăm, am inițiat un grup de lucru interministerial în vederea identificării unor direcţii de acţiune privind creşterea natalităţii în România. În cadrul acestuia am propus o serie de acțiuni concrete, cum ar fi: încurajarea firmelor private de a înființa servicii de tipul day-care pentru copiii angajaților, firmele care promovează această măsură urmează să fie scutite de la plata impozitului aferent profitului reinvestit și au autonomie în ceea ce privește organizarea și funcționarea grădinițelor; organizarea unei campanii de informare și conștientizare la nivel național privind rolul tatălui în creșterea și îngrijirea copilului, precum și importanța partajării responsabilităților între parteneri etc.” Pe această temă, comisarul european, Vera Jourova, a susținut că se impune ca fondurile europene să poată fii folosite pentru înființarea de grădinițe și creșe care să faciliteze femeilor îmbinarea vieții profesionale cu cea de familie.

La finalul întrevederii, oficialul român a oferit comisarului european un ”mărțișor” dulce, produs de firmă unde lucrează mame singure sau care au în întreținere mai mult de 3 copii . PROMPT MEDIA

foto:mmuncii.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.