Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: 125 de ani de la afilierea Parlamentului României la Uniunea Interparlamentară

București: 125 de ani de la afilierea Parlamentului României la Uniunea Interparlamentară

DISTRIBUIȚI

Saber Chowdhury143767 – 19042016 – Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi al Senatului a marcat luni, 18 aprilie 2016, printr-o şedinţă solemnă, împlinirea a 125 de ani de la afilierea Parlamentului României la Uniunea Interparlamentară (UIP). Evenimentul a făcut parte din seria seminariilor regionale organizate la Bucureşti de Camera Deputaţilor şi UIP pentru parlamentele din Europa Centrală şi de Est, fiind al treilea din acest cadru de întâlniri.

Parlamentarii români au avut onoarea de a beneficia de prezenţa la Bucureşti a domnului Saber Chowdhury, preşedintele Uniunii Interparlamentare, cu ocazia momentului festiv în care Parlamentul României a marcat 125 de ani de apartenenţă la UIP. Totodată, a fost o deosebită plăcere să îi întâmpinăm în România pe colegii noştri parlamentari din ţări ale Europei Centrale şi de Est.

În cadrul evenimentului organizat luni, a fost adoptată Declaraţia Parlamentului României privind Obiectivele Dezvoltării Durabile, a avut loc lansarea emisiunii filatelice “România-125 de ani în Uniunea Interparlamentară” şi, totodată, a fost inaugurată expoziţia de fotografii dedicată aniversării a 125 de ani de la crearea UIP.

România a devenit membră UIP cu ocazia celei de-a treia Conferinţe Interparlamentare (Roma, 1891), unde Parlamentul României a fost reprezentat de un grup important de parlamentari, senatori şi deputaţi. Prin Statutul adoptat în 1990, cele două Camere ale Parlamentului României au decis că Grupul Român al UIP este alcătuit din ansamblul membrilor celor două Camere, ceea ce confirmă importanţa pe care o acordăm prezenţei noastre în această organizaţie.

În cei 125 de ani de apartenenţă la UIP, Parlamentul României a organizat la Bucureşti două sesiuni ale organizaţiei – cea de-a 27-a Conferinţă Interparlamentară (1931) şi cea de-a 94-a Conferinţă Interparlamentară (1995); sesiunea de primăvară a Comisiilor şi Consiliului Interparlamentar (1974); un colocviu (1975) şi, în ultimii trei ani, cele trei seminarii regionale ale UIP pentru parlamentele din Europa Centrală şi de Est.

Parlamentul României susţine demersurile UIP de abordare regională a unor teme globale prin intermediul Grupului Român al Uniunii Interparlamentare. Cu prilejul evenimentului găzduit luni de Parlamentul României, am afirmat încă o dată importanţa bunei guvernări, promovată de UIP, inclusiv pe parcursul procesului pregătitor al agendei de dezvoltare post-2015, atât ca obiectiv de sine stătător, cât şi ca factor indispensabil pentru realizarea tuturor Obiectivelor Dezvoltării Durabile. –  PROMPT MEDIA

foto:facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.