Acasă Uncategorized București: Despre penalizarea pensiei anticipate

București: Despre penalizarea pensiei anticipate

DISTRIBUIȚI

pensie143422 – 01042016 – În cadrul lucrărilor Comisiei pentru muncă şi protecţie socială din 30 şi 31 martie au fost finalizate dezbaterile şi discuţiile asupra Propunerii legislative  pentru  modificarea art.65 alin.(4) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, iniţiată de deputaţii PSD Adrian Solomon, Toader Dima şi Irinel Ioan Stativă.

            Propunerea legislativă  are ca obiect  modificarea alin (4) al art. 65 din Legea nr. 263/2010, în sensul reducerii  procentului de penalizare care se aplică pensiei anticipate parţiale.

            În prezent, art. 65 alin.(1) din Legea nr 263/2010 prevede că pensia anticipată parţial se cuvine, cu cel mult cinci ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare, precum şi celor care au depăşit stagiul complet de cotizare cu până la 8 ani. Cuantumul pensiei anticipate parţiale se stabileşte din cuantumul pensiei pentru limita de vârstă care s-ar fi cuvenit, prin aplicarea unei penalităţi de maximum 45% din cuantumul acesteia, respectiv 0,75% pentru fiecare lună de anticipare, până la îndeplinirea condiţiilor pentru obţinerea pensiei pentru limita de vârstă. Fac excepţie de la aplicarea penalizării persoanele care au depăşit stagiul complet de cotizare cu cel puţin 8 ani.

Iniţiativa legislativă propune micşorarea penalizărilor lunare pentru cei care solicită pensionarea anticipată, în funcţie de numărul de ani cu care s-a depăşit stagiul complet de cotizare, după cum urmează:

– depăşirea stagiului complet de cotizare cu maximum 12 luni, procentul de diminuare să fie de 0.50% pe lună

– depăşirea stagiului cu o perioadă cuprinsă între 13 şi 24 de luni, procentul de diminuare să fie de 0.45% pe lună

– depăşirea stagiului cu o perioadă cuprinsă între 25 şi 36 de luni, procentul de diminuare să fie de 0.40% pe lună

– depăşirea stagiului cu o perioadă cuprinsă între 37 şi 48 de luni, procentul de diminuare să fie de 0.35% pe lună

– depăşirea stagiului cu o perioadă cuprinsă între 49 şi 60 de luni, procentul de diminuare să fie de 0.30% pe lună

– depăşirea stagiului cu o perioadă cuprinsă între 61 şi 72 de luni, procentul de diminuare să fie de 0.25% pe lună

– depăşirea stagiului cu o perioadă cuprinsă între 73 şi 84 de luni, procentul de diminuare să fie de 0.20% pe lună

– depăşirea stagiului cu o perioadă cuprinsă între 85 şi 96 de luni, procentul de diminuare să fie de 0.15% pe lună

– depăşirea stagiului cu o perioadă cuprinsă între 97 şi 108 de luni, procentul de diminuare să fie de 0.10% pe lună.

De asemenea, asupra proiectului a fost formulat un amendament prin care autorii propun ca perioadele lucrate în grupa I de muncă şi/sau în condiţii speciale, nevalorificate în vederea diminuării vârstei standard de pensionare, să fie fructificate prin cumularea acestora cu perioadele de activitate în grupa a II-a de muncă/condiţii deosebite, conform tabelelor de la art.55 din Legea nr.263/2010.

            Proiectul de lege a primit un raport de adoptare din partea membrilor comisiei, urmând a fi trimis către Biroul permanent al Camerei Deputaţilor pentru a fi înscris pe ordinea de zi a plenului. –  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.