Acasă Cultura/Media București: Mircea Albulescu a plecat să joace printre stele

București: Mircea Albulescu a plecat să joace printre stele

DISTRIBUIȚI

 -143576 – 08042016 –  Cinematografia românească este din nou în doliu. Mircea Albulescu a murit, vineri dimineaţa, la Spitalul Floreasca, unde era internat de joi. În ultima vreme, actorul suferise mai multe intervenţii pe cord. Avea 81 de ani.Mircea_AlbulescuMircea Albulescu a fost născut în Bucureşti, la 4 octombrie 1934, şi a fost unicul copil în familie. În cartea de identitate era Iorgu Albulescu – numele ales de tatăl său, Vasile Albulescu. În certificatul de naştere figura Constantin Albulescu – numele naşului, iar în viaţa de zi cu zi a fost cunoscut ca Mircea Albulescu – numele ales de mama sa.  Tatăl său, Vasile, era român din Vlaşca, a studiat la Conservator şi era dirijor de fanfară militară, iar mama sa era o poloneză frumoasă, pe nume Olga Tempinski. Aceasta a fost catolică, iar în toată copilăria sa l-a dus, duminică de duminică, la biserica Bărăţia, unde a început să dorească să devină ministrant, adică unul dintre băieţii care participau la slujbă şi ajutau preoţii. Acest lucru nu era posibil, el fiind ortodox, asemeni tatălui.

S-a căsătorit la vârsta de 22 ani şi în urma căsniciei de peste 50 ani, a rezultat un fiu, Matei. Soţia sa a decedat în anul 2007. Actorul avea și un nepot, Vladimir. La 75 de ani, de dragul nepotului său a învăţat engleză şi să lucreze pe calculator, având propria pagină de web. Actorul a făcut şcoala primară la Liceul ”Sfântul Andrei”, unde la acea vreme predau călugări din Germania şi se învăţa intens limba germană. Această educaţie l-a ajutat să aibă înclinaţie către ordine şi disciplină.

A lucrat ca artist-amator la Ateneul Popular, a fost figurant în Corpul de ansamblu al câtorva teatre din Bucureşti, iar după 1950 a fost angajat la Teatrul Naţional Bucureşti.

 A absolvit Şcoala Medie de Arhitectură în anul 1952, cu diplomă de Conductor Arhitect, iar apoi şi Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti în 1956, la clasa profesoarei Aura Buzescu, unde a fost coleg şi bun prieten cu actorul Amza Pellea.

A jucat în sute de piese pe scenele Teatrului Municipal din Bucureşti, Teatrului de Comedie şi Teatrului Naţional din Bucureşti şi a avut peste 70 de roluri în film. A interpretat roluri memorabile în teatrul radiofonic, pe care-l considera cea mai prodigioasă dintre activităţile sale artistice şi care a constituit subiectul tezei sale de doctorat.

În perioada 1985 – 2005, a fost profesor la Universitatea de Teatru şi Film din Bucureşti, printre studenţii săi numărându-se Adrian Titieni, Irina Movilă, Florin Piersic jr., Elvira Deatcu, Manuela Harabor şi Dragoş Bucur.  Din anul 2011 are o stea care-i poartă numele pe Aleea Celebrităţilor din Piaţa Timpului. PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.