Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: România insistă pentru constituirea, la nivelul UE, a unui corp comun...

București: România insistă pentru constituirea, la nivelul UE, a unui corp comun de frontieră şi pază de coastă

DISTRIBUIȚI

Atanasiu - Milan Brglez143511 – 06042016 – Senatorul Teodor Atanasiu, vicepreşedinte al Senatului, a avut o întrevedere cu delegaţia parlamentară slovenă condusă de Milan Brglez, preşedintele Adunării Naţionale a Republicii Slovenia, care efectuează  o vizită oficială în România, la invitaţia Camerei Deputaţilor.

Din partea Senatului României au participat la discuţii senatorii Dumitru Oprea, preşedintele Grupului parlamentar de prietenie România – Slovenia, Lazlo Attila şi Mihai Ciprian Rogojan. În cadrul întrevederii, Atanasiu a subliniat interesul Senatului României pentru o strânsă colaborare, în plan parlamentar, cu Parlamentul Republicii Slovenia, în contextul noilor provocări legate de criza refugiaţilor şi ţinând cont de interesele comune, în plan regional,  european şi internaţional.

În ceea ce priveşte criza refugiaţilor, vicepreşedintele Senatului a reafirmat poziţia României privind necesitatea identificării, la nivelul ţărilor UE, a unor soluţii comune şi convergente, acceptabile pentru toate statele europene, care să conducă la o mai bună gestionare a situaţiei. Astfel, acesta a reiterat propunerile României pentru constituirea, la nivel UE, a unui corp comun de frontieră şi pază de coastă, fapt ce ar veni în sprijinul statelor de frontieră ale UE şi al Uniunii Europene în ansamblu. Totodată, Atanasiu a prezentat şi acţiunile întreprinse de România până în acest moment, privind preluarea unor refugiaţi şi oferirea de asistenţă tehnică de specialitate la frontierele maritime şi terestre ale UE.

Atanasiu a subliniat și necesitatea acordării unui tratament egal tuturor ţărilor membre, indiferent dacă sunt sau nu membre ale zonei euro sau ale spaţiului Schengen. În acest context, vicepreședintele Senatului a subliniat eforturile depuse de ţara noastră de a avea o creştere economică pe baze reale, România aplicând deja măsurile privind ”buna guvernanţă fiscală”, care prevede un deficit bugetar de maxim 3% pe an.

Cu privire la colaborarea în plan regional, Atanasiu a subliniat importanţa sprijinirii aspiraţiilor de integrare în UE  a ţărilor Balcanilor de Vest, dar şi a Turciei, fapt ce va conduce către o mai mare prosperitate şi securitate regională. De asemenea, demnitarul român a propus o mai strânsă cooperare şi colaborare a statelor din regiune, pentru sprijinirea intereselor comune în cadrul forurilor europene şi internaţionale.

Milan Brglez, preşedintele Adunării Naţionale a Sloveniei, a fost de acord asupra necesităţii unui punct de vedere comun şi solidar al ţărilor UE cu privire la criza refugiaţilor, domnia sa fiind de părere că toate state membre trebuie să îşi asume relocarea unui număr de refugiaţi, care îndeplinesc criteriile de azil. De asemenea, el a apreciat atât eforturile şi demersurile României în ceea ce priveşte criza refugiaţilor, cât şi măsurile în plan economic, reafirmând sprijinul Sloveniei pentru aderarea României în Spaţiul Schengen.

Demnitarul sloven a subliniat, de asemenea, importanţa sprijinirii, în continuare, a eforturilor statelor din regiunea Balcanilor de Vest precum şi a Turciei pentru integrarea în UE, acest fapt contribuind la securitatea şi prosperitatea regională şi europeană.

Brglez a apreciat propunerea părţii române privind o mai strânsă colaborare a statelor sud-est europene în plan european şi internaţional, mai ales în contextul în care Slovenia va avea un candidat propriu la postul de Secretar General ONU. Având în vedere similitudinea de vederi în punctele abordate în cadru discuţiilor, Milan Brglez a declarat că va transmite Parlamentului sloven mesajul că în Parlamentul Românei ţara sa are un partener de încredere pe care se poate conta, se arată într-un comunicat de presă. –  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.