Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: Românii au plătit aiurea pentru electricitate peste un milliard de euro

București: Românii au plătit aiurea pentru electricitate peste un milliard de euro

DISTRIBUIȚI

plati energie electricaVor primi banii înapoi?! – 143789 – 20042016 – În perioada 2010 – 2013, în reţelele electrice de distribuţie au fost înregistrate pierderi în valoare estimată de 1,3 miliarde de euro, cauzate în principal, de starea tehnică precară a acestor reţele, în condiţiile în care, investiţiile realizate în înlocuirea echipamentelor pentru reducerea consumului propriu tehnologic (CPT) de către operatorii de distribuţie au fost în valoare de 166 milioane de euro, reprezentând 13,76% din totalul investiţiilor realizate de aceşti operatori şi acceptate de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) în tarif (1,2 miliarde de euro).

Aceste pierderi, de 1,3 miliarde de euro, au fost acoperite în proporție de 82% prin tariful de distribuţie (componentă a tarifului de energie electrică achitat de consumatori, inclusiv de populație), respectiv, ANRE a acceptat în tariful aferent serviciului de distribuţie (tarif ce se regăseşte în preţul energiei electrice achitat de consumatorii finali), pierderi în valoare de 1,069 miliarde euro, se arată în Sinteza Raportului de audit al performanței privind piața de energie electrică în perioada 2010-2014.

Reţelele electrice de distribuţie a energiei electrice se caracterizează printr-un grad ridicat de îmbătrânire, dar şi printr-un nivel ridicat al pierderilor înregistrate în reţea, fiind astfel evidentă necesitatea realizării de investiţii care să conducă atât la creşterea eficienţei sistemelor, cât şi la reducerea pierderilor.

Nerealizarea investițiilor la nivelul programat nu s-a datorat lipsei surselor de finanţare, astfel în condiţiile în care, au fost asigurate surse de finanţare a proiectelor de investiţii prin includerea în tarifele de distribuție a unor elemente de cost (ex: amortizarea activelor imobilizate și o rată de rentabilitate a activelor cuprinsă între 8,5 % și 10% din valoarea activelor), valoarea investiţiilor realizate în reţeaua de distribuţie s-a diminuat accentuat, astfel că, în anul 2013, investiţiile realizate de cei 8 operatori principali de distribuţie (acceptate de ANRE) au scăzut faţă de anul 2011 de la 371 milioane euro la 211 milioane euro, respectiv cu 43 %.

Utilizatorii reţelei de distribuţie, majoritatea consumatori casnici, sunt racordaţi direct la reţelele electrice aflate în patrimoniul celor opt operatori principali de distribuţie (OD) titulari de licenţă: SC Enel Distribuție Muntenia SA, SC Enel Distribuție Banat SA, SC Enel Distribuție Dobrogea SA (toate trei deținute de Enel Italia), SC CEZ Distribuție SA (companie aflată în portofoliul CEZ din Republica Cehă, SC E.ON Moldova Distribuție SA (controlată de E.ON din Germania), FDEE Electrica Distribuție Muntenia Nord SA, FDEE Electrica Distribuție Transilvania Nord SA și FDEE Electrica Distribuție Transilvania Sud SA (societăți care la vremea respectivă erau controlată de statul român, prin Electrica), iar volumul de instalații gestionat de aceștia la 30.11.2014 cuprinde: 320.346 km rețele electrice de distribuție (exclusiv branşamentele în joasă tensiune), 936 stații de transformare, 69.009 posturi de transformare şi 828 puncte de alimentare.

Pierderile în rețea au fost foarte mari, consumatorii le plăteau iar companiile de distribuție au realizat profituri foarte mari iar marjele de profit au fost la niveluri care generau invidia altor mari companii din România și de oriunde. Spre exemplu, Enel Distribuție Muntenia Sud, compania care asigură distribuția cu precădere în București și Ilfov, a realizat cumulat, în perioada avută în vedere de către Curtea de Conturi, un profit net de aproape 200 milioane de euro. Practic, în cinci ani au recuperat un sfert din investiția făcută cu achiziționarea companiei. Enel Distribuție Banat a scos în respectiva perioadă 206,7 milioane profit net cumulat, iar Enel Distribuție Dobrogea 120,5 milioane de euro.

Asta înseamnă că italienii au reazliat un profit doar din distribuție de aproape 530 de milioane de euro în perioada 2010 – 2014. Cehii de la CEZ, au reușit să scoată un profit de 103 milioane de euro, iar nemții de la E.ON Moldva Distribuție au realizat în perioada 2010 – 2013 un profit net cumulat de aproape 80 de milioane de euro.

Diminuarea investiţiilor realizate de operatorii de distribuţie este generată, în principal, de faptul că ANRE nu a stabilit şi impus, prin programele de investiţii pe care avea obligaţia de a le aproba, realizarea unui volum minim de lucrări de investiţii prin care să se asigure siguranţa, fiabilitatea şi eficienţa reţelei de distribuţie, susțin oficialii Curții de Conturi. La nivelul operatorilor principali de distribuţie, în perioada 2010-2013, s-a constatat înregistrarea unui nivel alarmant al pierderilor în reţelele electrice de distribuţie, respectiv cantitatea de energie electrică utilizată pentru acoperirea acestora a fost de 27.621.670 MWh (27,6 TWh), reprezentând 12,63% din energia electrică intrată în aceste reţele (218.637.609 MWh).

Nivelul pierderilor înregistrate în reţelele electrice de distribuţie în perioada 2010-2013, de 27,6 TWh, la nivel comparativ, reprezintă: – 46,1% din energia livrată de Hidroelectrica SA (59,79 TWh), în aceeaşi perioadă, sau – 64,7% din energia livrată de SN Nuclearelectrica SA (42,67 TWh), în aceeaşi perioadă, sau – 49,1% din energia livrată de Complexul Energetic Oltenia SA (56,21TWh), în aceeaşi perioadă. În fapt, pierderile semnificative au fost înregistrate în reţelele de distribuţie de joasă tensiune, unde au fost constatate pierderi care în unele cazuri au ajuns la 26-27% din cantitatea de energie electrică intrată în reţelele operatorilor principali de distribuţie.

Nivelul ridicat al pierderilor înregistrate în reţelele electrice de distribuţie de joasă tensiune a condus implicit la majorarea costurilor, acestea fiind suportate de consumatori, în unele cazuri, costurile cu achiziţia energiei pentru acoperirea CPT reprezentând peste 30% din totalul elementelor de cost acceptate în tarif de ANRE.

În anul 2013, ponderea costurilor cu achiziţia de energie pentru acoperirea CPT la nivelul celor 8 operatori principali de distribuţie a înregistrat valori cuprinse între 20,79% şi 25,03% din totalul costurilor acceptate în tariful aferent serviciului de distribuţie. Auditul Curții de Conturi consideră destul de grav faptul că, dacă în perioada 2012-2013, ANRE a acceptat la stabilirea tarifelor de distribuţie un CPT reglementat (tehnic şi comercial) mediu pe operator de 9,5 %, iar începând cu anul 2014, nivelul CPT mediu acceptat la determinarea tarifelor a fost majorat, ajungând în cazul unor operatori la 12,56% – 14,03%.

Acceptarea nivelului CPT mediu pe operator de la 9,5% la 12,56%-14,03%, a condus implicit la creşterea acestui element de cost, acceptat în tariful de distribuţie, cu 32,2% – 47,68%, în anul 2014 faţă de anul 2013. Motivul invocat cel mai frecvent pentru nivelul alarmant al acestor pierderi îl constituie lipsa de fonduri şi starea precară a instalaţiilor ce compun Reţeaua electrică de distribuţie.

Motivațiile invocate nu sunt realiste, suțin reprezentanții Curții de Conturi, deoarece ANRE, prin modul cum a procedat, a dat dovadă de pasivitate față de nivelul alarmant al pierderilor menţinut încă din 2004, pe de o parte, prin necorelarea şi nedimensionarea programelor de investiţii cu necesităţile reale de investiţii ce trebuiesc efectuate în aceste capacităţi energetice, iar pe de altă parte, prin acceptarea în tarifele pentru serviciul de distribuţie a unui nivel atât de ridicat al pierderilor.

Astfel, consumatorul de energie electrică a suportat prin tariful la energie plătit, atât nivelul pierderilor înregistrate în reţelele de distribuţie, cât şi costul amortizării investiţiilor realizate de operatori, investiţii ce se dovedesc a fi ineficiente din punct de vedere al reducerii acestor pierderi.

Comparativ cu pierderile înregistrate în reţelele electrice ale statelor vecine României şi ale statelor ai căror operatori deţin capitalul majoritar la operatorii principali de distribuţie din România, conform datelor prezentate de Banca Mondială, pentru perioada 2010-2011, situaţia se prezintă astfel: Faţă de nivelul pierderilor înregistrate în reţelele electrice din România, de 12% în perioada 2010- 2 011, din cele 5 state vecine, doar două state înregistrează un nivel superior la acest indicator, respectiv Moldova (21% – 24%) şi Serbia (15% – 16%), iar comparativ cu statele ai căror operatori deţin capitalul majoritar la operatorii principali de distribuţie din România, aceste state înregistrează un nivel net inferior la acest indicator (Germania: 4% – 5%, Cehia: 5%, Italia: 7%).

Dacă vom lua în considerare și pierderile de pe rețeaua de transport energie electrică, vom avea o pagubă și mai mare. Astfel, pierderile înregistrate în reţelele electrice de transport şi distribuţie au fost, în perioada 2010 – 2014, în medie de 7,8 TWh/an, fapt ce a generat costuri estimate la nivelul operatorilor de distribuţie şi transport de 1,88 miliarde de euro, ce au fost suportate în cea mai mare parte, de consumatorii finali de energie prin includerea acestora în tariful pentru serviciul de transport şi distribuţie. – sursa: curierulnational.roPROMPT MEDIA

foto:business24.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.