Acasă Externe Bulgaria: Memorandum de Înţelegere între Camera Deputaţilor a Parlamentului României şi Adunarea...

Bulgaria: Memorandum de Înţelegere între Camera Deputaţilor a Parlamentului României şi Adunarea Naţională a Republicii Bulgaria

DISTRIBUIȚI

 Valeriu Zgonea,  Tsetska Tsacheva143532 – 07042016  – Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, și Tsetska Tsacheva, preşedintele Adunării Naţionale a Republicii Bulgaria, au semnat miercuri, 6 aprilie, la Sofia, un Memorandum de Înţelegere între cele două foruri legislative, un pas important în dezvoltarea relațiilor de colaborare la nivel parlamentar.

Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, care efectuează o vizită oficială la Sofia, a avut astăzi o întrevedere cu omologul său, Tsetska Tsacheva, în cadrul căreia a fost evidenţiat nivelul excelent al relaţiilor între România şi Republica Bulgaria, ca state vecine, partenere şi aliate în cadrul Uniunii Europene şi al NATO.

Discuțiile dintre cei doi oficiali au vizat aspecte privind obiectivele comune asumate de România și Bulgaria, în calitate de parteneri strategici, și consolidarea relaţiilor în toate domeniile de cooperare dintre cele două state, de la energie, transporturi, infrastructură, cooperarea transfrontalieră, până la educație și cultură.

Președinții celor două foruri legislative au semnat un Memorandum de Înţelegere între Camera Deputaţilor a Parlamentului României şi Adunarea Naţională a Republicii Bulgaria, pentru dezvoltarea, consolidarea şi intensificarea relaţiile parlamentare, în vederea susținerii obiectivelor comune, de pe agenda bilaterală, regională, europeană sau internațională.

”Prin dialogul pe care-l avem astăzi la Sofia, dorim să deschidem o nouă etapă prin care să susținem ferm proiectele de interes comun din domeniile politic, economic sau cultural, atât în plan bilateral, cât și în cadrul formatelor regionale și internaționale. Semnarea Memorandumului de Înțelegere între Camera Deputaților a Parlamentului României și Adunarea Națională a Republicii Bulgaria va reprezenta un pas important în impulsionarea relațiilor la acest nivel. Suntem ferm convinși că diplomaţia parlamentară contribuie la promovarea proiectelor de interes comun în diferite domenii”, a declarat Valeriu Zgonea.

Întrevederea președintelui Camerei Deputaților cu Rosen Plevneliev, preşedintele Republicii Bulgaria, a constituit prilejul de a reitera dorința ambelor părți de continuare a trendului ascendent al dialogului politic dintre București și Sofia, precum și de aprofundare a cooperării economice. Totodată, Valeriu Zgonea a relevat contribuția legislativelor, din perspectiva diplomației parlamentare, la susținerea cooperării la nivel bilateral, regional și european.

În atenția oficialilor s-au aflat problemele înscrise pe agenda europeană, având în vedere noile provocări ce necesită o abordare comună și susținută.

”Ne exprimăm solidaritatea în contextul eforturilor comune ale UE de a combate terorismul şi sprijinim ferm măsurile menite să creeze instrumentele necesare, în vederea apărării cetăţenilor din ţările membre ale Uniunii şi a consolidării cooperării, atât la nivelul UE, cât şi cu ţările partenere non-UE,  pentru atingerea acestui scop. Apreciem că este important să continuăm eforturile comune la nivel UE în direcția unei abordări strategice cuprinzătoare a crizei migrației, prin implementarea măsurilor de relocare, controlul frontierelor externe și cooperarea cu partenerii externi. Obiectivul nostru este consolidarea Uniunii Europene. În fața tuturor provocărilor, trebuie să fim solidari și să ne asumăm decizii comune. România susţine crearea unei Paze europene de frontieră şi de coastă, care s-ar dovedi un instrument util şi eficient pentru creşterea capacităţii de răspuns la situaţiile de criză de la frontiera externă UE”, a susținut Valeriu Zgonea.

De asemenea, președintele Camerei Deputaților a avut o întrevedere cu Boiko Borisov, prim-ministrul Republicii Bulgaria, în cadrul căreia s-au discutat perspectivele dezvoltării ample a cooperării economice bilaterale, coordonatele proiectelor comune, mai ales în domeniul energiei și în cel al infrastructurii, dar și obiectivele cooperării regionale, în contextul complex din Balcani.

”Este necesar să cooperăm pentru avansarea proiectelor noastre comune, inclusiv în ceea ce privește energia și infrastructura. România susține, în Strategia Națională pentru Energie, proiectele avansate la nivel regional. Atragerea unor parteneri, cum sunt Serbia și Grecia, în formate trilaterale, este un demers care va consolida rolul nostru în regiune și va contribui substanțial la stabilitatea și prosperitatea Balcanilor”, a subliniat Valeriu Zgonea.

Programul vizitei oficiale la Sofia a cuprins și o întrevedere cu Daniel Mitov, ministrul Afacerilor Externe al Bulgariei, temele majore dezbătute fiind politica de extindere a UE, situaţia de la nivel regional şi în Vecinătatea UE, consolidarea Parteneriatul Estic, cooperarea la nivel multilateral și priorităţile preşedinţiei bulgare a Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei. Susținând politica de angajare a UE în vecinătatea estică, președintele Camerei Deputaților a reiterat sprijinul deplin al României pentru Republica Moldova, de avansare pe calea europeană.

Din delegația parlamentară condusă de președintele Valeriu Zgonea fac parte deputații Niculae Mircovici (Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale, Uniunea Bulgară din Banat) și Ionuţ-Marian Stroe (vicelider al Grupului parlamentar al PNL, șeful Delegaţiei Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei). – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.