Acasă Externe Marea Britanie: Colecție special de timbre pentru Regina Elisabeta a II-a

Marea Britanie: Colecție special de timbre pentru Regina Elisabeta a II-a

DISTRIBUIȚI

patru monarhi 143820 – 21042016 – Casa Regală a Marii Britanii a emis o colecţie specială de timbre, pentru împlinirea de 90 de ani a Reginei Elisabeta a II-a. Cocoţat cu mândrie pe o grămadă de blocuri de polistiren, Prinţul George a pozat pentru prima sa apariţie pe o marcă poştală, alături de tată, bunic şi străbunica sa, al cărei chip a apărut pe mai multe timbre decât oricine de-a lungul istoriei. Aceasta este, de altfel, o fotografie de care-şi va aminti toată lumea cu mult după sărbătorirea reginei din această săptămână, pentru că ea reprezintă viitorul: în această imagine, monarhii 41, 42 şi 43 îl salută pe cel de-al 40-lea, scrie Daily Mail.

Monarhia este simbolul stabilităţii şi al continuităţii, iar această superbă fotografie, făcută la Buckingham Palace de fotograful regal Ranald Mackechnie în urmă cu câteva luni, întăreşte această convingere, mai comentează tabloidul britanic.

O nouă emisie de timbre este ceva obişnuit la o aniversare regală, dar explicația poate fi că nici un monarh britanic nu şi-a mai celebrat până acum aniversarea de 90 de ani.

Anivesare cu băi de mulțime și omagii în Parlament

Regatul Unit sărbătorește joi a 90-a aniversare a reginei Elisabeta a II-a, remarcabilă prin longevitate şi popularitate. Elisabeth Alexandra Mary Windsor s-a născut în 21 aprilie 1926, la Londra. Ajunsă regină în 6 februarie 1952, la vârsta de 25 de ani, ea a depăşit în 9 septembrie 2015 recordul de longevitate deţinut de regina Victoria, care a domnit 63 de ani, şapte luni şi două zile, între 1837 şi 1901.

Regina se bucură în continuare de popularitate în rândul britanicilor. Dacă, în 2001, un britanic din trei dorea abdicarea sa – ipoteză improbabilă în ochii specialiştilor -, cifra a scăzut cu timpul la unu din cinci, conform unui sondaj Ipsos MORI realizat pentru King’s College din Londra.

”Regina este extrem de populară datorită personalităţii şi activităţii sale”, a declarat pentru AFP profesorul Roger Mortimore de la King’s College. Sondajul arată şi că trei sferturi din britanici sunt ataşaţi de monarhie. Elisabeta a II-a „a reuşit să facă în aşa fel încât instituţia să rămână populară, iar majoritatea oamenilor cred că monarhia va juca un rol important în viitor”, adaugă Mortimore. Potrivit expertului, monarhia va avea un „viitor strălucit”, deşi alunecă încet-încet spre gerontocraţie, în condiţiile în care prinţul Charles, moştenitorul Coroanei, are 67 de ani.

Cu toate că regina obişnuieşte să îşi sărbătorească aniversarea în doi timpi, privat în ziua naşterii şi în cadrul unei ceremonii oficiale în luna iunie, programul a fost oarecum schimbat, cuprinzând o serie de manifestări programate în săptămânile următoare. Joi, la Windsor, Elisabeta a II-a va face o baie de mulţime şi va primi drept cadou de aniversare un tort de portocale pregătit de Nadiya Jamir Hussain, câştigătoarea emisiunii „The Great British Bake Off”.PROMPT MEDIA

foto:romanialibera.ro

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.