Acasă Externe Secretarul general al ONU cere oprirea ”nebuniei” testelor atomice

Secretarul general al ONU cere oprirea ”nebuniei” testelor atomice

DISTRIBUIȚI

 Ban Ki-Moon143945 – 28042016 – Secretarul general al ONU, Ban Ki-Moon, afirmă că trebuie oprită ”nebunia” testelor atomice și cere statelor care au arme nucleare să ratifice Tratatul privind interzicerea totală a testelor atomice: ”Fac un apel la ultimele state rămase, ultimele opt state, să semneze şi să ratifice tratatul fără întârziere”.

La un eveniment organizat la Viena pentru a marca 20 de ani de la adoptarea tratatului, secretarul general al Națiunilor Unite a atras atenția că : ”Testele atomice otrăvesc apa, cauzează cancere şi poluează zona de test cu materiale radioactive pentru mai multe generaţii (…) Suntem aici pentru a comemora victimele (…) să interzicem şi să oprim testele atomice. În primul rând ar trebui să dăm o lecţie lumii să termine cu această nebunie”.

Tratatul privind interzicerea totală a testelor atomice, care a fost introdus în septembrie 1996, interzice în totalitate teste nucleare. Până acum a fost semnat de 183 de state şi ratificat de 164, inclusiv Rusia, Franţa şi Marea Britanie, trei dintre cele nouă state care deţin sau se speculează că deţin armament nuclear.

Pentru a intra în vigoare, tratatul trebuie să fie ratificat de toate cele 44 de state care posedă instalaţii nucleare semnificative, însă opt dintre acestea nu au ratificat tratatul.

Statele Unite, China, Egiptul, Iranul şi Israelul au semnat tratatul, însă nu l-au ratificat. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.