Acasă Opinii/Analize Traian Băsescu este penal?

Traian Băsescu este penal?

DISTRIBUIȚI

 EDITORIAL SORIN ROSCA STANESCU

143811 – 21042016 –

 Timp de 16 ani, nici mai mult, nici mai puţin, s-a vorbit şi s-a răsvorbit despre o operaţiune cu iz penal pusă la cale de Traian Băsescu. Faimosul teren cumpărat la un preţ scandalos de mic în raport cu terenul de alături, luat de omul de afaceri Căşuneanu, şi apoi revândut la un preţ scandalos de mare cumnatei omului de afaceri. Iar Căşuneanu, ce să vezi, era omul de casă al lui Băsescu, parte a grupului său de interese nelegitime şi beneficiar al contractelor cu statul, date de Traian Băsescu, în calitate de primar general şi în calitate de ministru al Transporturilor. Şi, uite aşa, au trecut 16 ani. Până când, ieri, am aflat că s-a declanşat împotriva lui o anchetă penală. Ce semnificaţie are acest eveniment?

În mod normal, acest caz nici nu ar mai trebui comentat. Atât de mult s-a vorbit despre această potlogărie, atât de multe probe a produs presă şi organizaţiile societăţii civile încât istoria pare răsuflată. Când auzi timp de 16 ani că între Băsescu şi Căşuneanu a avut loc o frăţie, care a produs, sub forma unei mite mascate, o sumă uriaşă de bani, şi vezi că 16 ani nu se întâmplă nimic şi când în tot acest timp mai apar şi multe alte istorii asemănătoare, referitoare la acelaşi Traian Băsescu şi cam acelaşi gen de operaţii, începi să te întrebi dacă nu care cumva asemenea comportamente nu stau chiar în firea lucrurilor. Iar nebuni şi anormali sunt cei care le semnalează cu obstinaţie. Şi iată că, atunci când nimeni nu mai aştepta la nimic, de la procurori aflăm că treaba s-a urnit cumva. Că împotriva lui Traian Băsescu s-a pus în mişcare cercetarea penală. Deocamdată, el este suspect. Şi de aici încolo apar ciudăţeniile.

Prima dintre ele, probabil şi cea mai importantă este durata foarte mare de la săvârşirea faptelor până la declanşarea acţiunii penale, la care mai trebuie adăugată durata cercetării şi, apoi, a procesului în sine, prin care el va fi condamnat sau achitat. Vorbim, până în acest moment, de 16 ani. În final, în cea mai bună situaţie, vor fi 17 – 18 ani. Traian Băsescu este suspectat de spălare de bani. O infracţiune gravă, şi, probabil, aşa cum obişnuiesc procurorii, se va insistenţa asupra unui grup criminal organizat din care va face parte şi Căşuneanu şi rudă apropiată a acestuia. Cele două infracţiuni, la care, in extremis, procurorii ar mai putea adăuga şi altele, oricât de “generoasă” va fi instanţa în a face o încadrare penală nu sunt suficiente pentru a da peste cap prescripţia. În principiu, faptele de care el este acuzat, deocamdată doar ca suspect, şi faptele de care ar mai putea fi acuzat în acest dosar sunt, bine mersi, prescrise. Deci, dacă a săvârşit o infracţiune sau mai multe, în acest dosar, Traian Băsescu nu poate fi pedepsit.

A doua ciudăţenie are într-un fel legătură cu prescripţia. Când s-a pus problema Dosarului Flota, dosar care s-a închis pentru că Băsescu a fost ajutat de “justiţie” să-şi facă rost de o a doua expertiză, care a constatat prejudiciu zero, adică faptul că flota strategică a României nu a valorat niciun leu, s-a discutat mult în societatea românească despre prescripţie. Şi s-a spus, insistent, de către înalţi magistraţi, că la capătul mandatului, Traian Băsescu tot nu va putea fi judecat întrucât, în timpul imunităţii sale, prescripţia a curs. Dacă prescripţia a curs atunci, nici în acest dosar deschis de procurori, ea nu a fost suspendată pe durata celor 10 ani de mandat prezidenţial. Şi, din nou, şi din această perspectivă, Traian Băsescu scapă.

O a treia mare ciudăţenie este legată de competenţa de a face această anchetă. La data săvârşirii faptelor, Traian Băsescu era Primar General al Capitalei. Suma de bani presupusă a fi spălată este foarte mare. Ca atare, ancheta ar trebui făcută de DNA. Dar, iată, că nu se întâmplă aşa. Traian Băsescu a fost citat, nu de DNA, ci de DIICOT. Oare de ce nu a luat hăţurile în mână neînfricata doamne Laura Codruţa Kovesi? Că doar era competenţă. De ce a fost nevoie ca procurorii DIICOT să înfrunte valul? Şi aici vine şi bomboana pe colivă. Dacă informaţiile de care dispunem sunt reale, atunci putem spune că am aflat, cu stupoare, că acest dosar nici măcar nu este deschis de noul procuror general. Nici vorbă. El a fost deschis de fostul procuror general. De Tiberiu Niţu. Cel executat de doamna Laura Codruţa Kovesi. Şi care este, el însuşi, sub o anchetă penală.

Din această perspectivă, lipsa de credibilitate a lui Tiberiu Niţu se răsfrânge în lipsa de credibilitate a dosarului penal deschis împotriva lui Traian Băsescu. Ca să nu mai vorbesc că, după 16 ani de tăcere totală, acest dosar a fost deschis şi făcut public fix înainte cu câteva zile ca Traian Băsescu să-şi depună candidatură pentru Primăria Generală a Capitalei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.