Acasă Cultura/Media Turcia: Încă o recunoaștere internațională pentru regizoarea Anca Damian

Turcia: Încă o recunoaștere internațională pentru regizoarea Anca Damian

DISTRIBUIȚI

Anca Damian143763 – 19042016 – Regizoarea Anca Damian a câștigat cu pelicula ”The Magic Mountain” premiul ”Audentia” al Festivalului Internațional de Film de la Istanbul, conform site-ului oficial de internet al festivalului.

Acordat pentru prima dată la această a 35-a ediție a Festivalului de Film de la Istanbul, ”Audentia Award” este finanțat de Eur­images, fondul de coproducție al Consiliului Europei, dedicat cinematografiei.

Premiul în valoare de 30.000 de euro, care recompensează talentul unei regizoare, a fost instituit pentru a atrage atenția asupra diferențelor de gen din industria filmului.

Cincisprezece producții realizate de regizoare s-au aflat în această competiție, al cărei juriu a fost format din regizorii Yesim Ustaoglu și Angelos Frantzis, și Sanja Ravlic din partea Eurimages.

Vineri seara, la Halic Congress Centre din Istanbul au fost anunțate premiile pentru toate secțiunile acestui festival. Regizorul Yesim Ustaoglu și Sanja Ravlic au anunțat câștigătoarea ”Audentia Award”, în persoana regizoarei române Anca Damian.

Pelicula sa, ”The Magic Moun­tain”, coproducție româno-franco-poloneză, spune povestea reală a polonezului Adam Jacek Winkler, refugiat politic la Paris, care în anii ’80 a luptat în Afganistan alături de mujahedini împotriva armatei sovietice. Adam Jacek, care a escaladat vârful Mont Blanc și la finalul ascensiunii a așezat un steag al Afganistanului din solidaritate cu poporul afgan, a murit în 2002 în urma unei ascensiuni pe masivul Mont Maudit. Anca Damian a folosit la realizarea acestui film fotografii și documente din arhiva personală a lui Adam Jacek.  –  PROMPT MEDIA

foto:romanialibera.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.