Acasă Politic Un maramureșean, pe podium la Geneva

Un maramureșean, pe podium la Geneva

DISTRIBUIȚI

 Adrian Tomoiaga143896 – 26042016 – Maramureșeanul Adrian Tomoiagă a obținut medalia de argint la Salonul Internațional de Inventică de la Geneva pentru inventarea unui robot autonom de inspecție și întreținere a conductelor de mari dimensiuni.

Invenția românului ar putea ajuta la salvarea de vieți omenești, un mecanism autonom care poate inspecta și poate repara fisuri apărute în diverse tipuri de conducte.

Pasionat de robotică, Adrian Tomoiagă (48 de ani) nu are studii în domeniu, dar lucrează de peste 30 de ani în domeniu. El mai are brevete și pentru alte zeci de invenții.

Robotul pe care l-a prezentant la cea de-a 44-a ediție a Salonului de Invenții de la Geneva a uimit juriul, în primul rând, prin utilitate, pentru că este controlat din exterior cu ajutorul unui joystick și poate salva viețile celor obligați să lucreze în zonele cu risc toxic ridicat (cum sunt conductele de gaz sau de petrol).

”Puterea instalată a mașinii este de 2 kilowati și un consum energetic foarte mic. În șantiere izolate unde avem conducte prin munți, păduri, poate fi acționata de un grup electrogen”, spune Adrian Tomoiagă.

”Aceste brațe echipate cu motoare de tracțiune se pliază, din cauza asta au această geometrie, și reduc diametrul conductei. Calitatea lucrărilor este mult mai crescută și mașina este de 20 ori mai preformantă decât aceleași operațiuni făcute de personalul uman”, își prezintă românul invenția care așteaptă un cumpărător pentru idea sa.

Adrian Tomoiagă mai are brevete pentru alte zece invenții, printre care un mecanism de producere a apei calde sau o instalație pentru recuperarea integrală a căldurii din apele uzate evacuate.

La cea de-a 44-a ediție a Salonului Internațional de Inventică de la Geneva au fost prezentate 650 de invenții din 45 de țări. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.