Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: Ana Birchall: S-a mai încheiat o etapă importantă pentru România

București: Ana Birchall: S-a mai încheiat o etapă importantă pentru România

DISTRIBUIȚI

Ana Birchall - Gabriella Battaini-Dragoni144337 – 25052016 – Depunerea instrumentelor de ratificare a Convenției de la Istanbul de către România înseamnă încheierea unei etape importante pentru țara noastră și debutul procesului de transpunere în legislație a măsurilor de combatere a violenței împotriva femeilor

Ana Birchall, președintele Comisiei pentru afaceri europene și parlamentarul de referință al legislativului român la Consiliul Europei pentru problema eliminării violenței împotriva femeilor, a reprezentat România într-o delegație la Strasbourg pentru a depune la Consiliul Europei instrumentele de ratificare a Convenției de la Istanbul. În cadrul întâlnirii de luni, 23 mai, cu doamna Gabriella Battaini-Dragoni, Secretarul general adjunct al Consiliului Europei, Ana Birchall a subliniat importanţa semnării şi ratificării Convenției de la Istanbul de către țara noastră: “Mă simt onorată și mândră să reprezint România într-un moment atât de important cum este cel al depunerii instrumentelor de ratificare de către țara noastră a Convenției de la Istanbul. Mă bucur că astăzi România se află între statele care au semnat și au ratificat Convenția și că toate eforturile instituționale și personale au dat rezultate. Depunerea instrumentelor de ratificare a Convenției de la Istanbul de către România înseamnă încheierea unei etape importante pentru țara noastră și debutul procesului de transpunere în legislație a măsurilor de combatere a violenței împotriva femeilor. Ratificarea Convenţiei de la Istanbul reprezintă un proiect de suflet la care ţin enorm şi pentru a cărui realizare m-am bătut timp de aproape doi ani de zile, ca parlamentar de referință al legislativului român la Consiliul Europei pentru problema eliminării violenței împotriva femeilor”, a declarat Ana Birchall.

În continuare, președintele Comisiei pentru afaceri europene a vorbit despre măsurile care trebuie luate pentru ca prevederile Convenției de la Istanbul să fie cât mai curând transpuse în legislația din România: “Ratificarea Convenției de la Istanbul reprezintă o realizare importantă pentru România, dar este numai începutul unui proces complex de aliniere a legislației naționale la un nivel de toleranță zero pentru orice formă de violență. În acest sens, Comisia pentru afaceri europene din Camera Deputaților a adoptat propunerea mea de înființare a unui grup de lucru care să identifice şi să analizeze modificările legislative necesare prin care Convenţia de la Istanbul devine un instrument efectiv şi funcţional pentru România. La şedinţele grupului de lucru vor fi invitaţi reprezentanţi ai ministerelor Justiţiei, Educaţiei, Afacerilor Interne, membri ai ONG-urilor de profil, reprezentanţi ai ambasadelor, actori instituţionali cu experienţă în domeniul reglementării violenţei domestice, precum şi reprezentanţi din mass-media. Sper ca implementarea prevederilor din Convenţia de la Istanbul să reprezinte o nouă etapă în combaterea violenţei din societatea românească”, a precizat Ana Birchall.

În cadrul întâlnirii cu secretarul general adjunct al Consiliului Europei, Ana Birchall a propus organizarea unei conferințe internaționale în țara noastră privind implementarea Convenţiei de la Istanbul, doamna Gabriella Battaini-Dragoni fiind de acord să ajute la organizarea evenimentului în parteneriat. “Am convenit să organizăm în România o conferinţă internaţională pentru dezbaterea etapelor necesare implementării Convenţiei de la Istanbul şi, de asemenea, să lucrăm îndeaproape astfel încât 2017 să fie anul fără violenţă în România”, a adăugat Ana Birchall.

Ana Birchall și-a exprimat încrederea că prevederile Convenției de la Istanbul transpuse în legislația românească vor reprezenta un pas important în lupta împotriva flagelului universal reprezentat de violență în orice formă a ei: fizică, psihologică sau economică: “Ratificarea de către UE a Convenției de la Istanbul reprezintă un pas înainte atât în ceea ce privește combaterea violenței, garantarea egalității de gen și asigurării coerenței punerii în aplicare la toate nivelurile – european și statal.  Pentru toate femeile care din păcate încă se simt în nesiguranţă în propria casă sau pe stradă din cauza acestor tipuri de violenţă, Convenţia de la Istanbul este un instrument foarte important de protecţie, iar ratificarea ei face din România o voce importantă în lupta împotriva violenței asupra femeilor și a violenței domestice. Împreună cu partenerii noștri europeni spunem un NU hotărât violenței, pentru că violența naște violență”.

În cadrul vizitei pentru depunerea instrumentelor de ratificare de către România a Convenţiei de la Istanbul, alături de doamna ambasador Livia Rusu, reprezentant permanent al României pe lângă Consiliul Europei, Ana Birchall a avut o întâlnire cu doamna Feride Acar, preşedintele Grupului de experți în intervenția contra violenței împotriva femeilor și a violenței domestice (GREVIO). “Doamna Feride Acar a salutat demersul de înființare a unui grup de lucru care să identifice şi să analizeze modificările legislative necesare prin care Convenţia de la Istanbul devine un instrument efectiv şi funcţional pentru România şi m-a felicitat pentru propunerea mea adoptată în Comisia pentru afaceri europene din Camera Deputaților. Totodată, am convenit să lucrăm împreună pentru implementarea Convenției de la Istanbul”, a susţinut Ana Birchall parlamentar de referință al legislativului român la Consiliul Europei pentru problema eliminării violenței împotriva femeilor.

“Vreau să le mulțumesc tuturor reprezentanților societății civile și ai instituțiilor care m-au ajutat și m-au sprijinit în această perioadă pentru semnarea și ratificarea de către România a Convenției de la Istanbul. Această victorie este și a lor! De asemenea, mulțumesc reţelei Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) constituită în vederea eliminării violenţei şi discriminării împotriva femeilor, a cărei membră sunt onorată să fiu. Mulţumesc echipei de la Direcția de cooperare cu organizațiile internaționale și UE din cadrul Camerei Deputaţilor, în special doamnelor Irina Stupar, Alina Ilie şi Camelia Toanchină, precum şi doamnei Marina Brucher de la Comisia pentru afaceri europene din Camera Deputaților, fără sprijinul cărora nu aș fi putut realiza acest proiect”, a declarat Ana Birchall în încheiere. – PROMPT MEDIA

foto:facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.