Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: Atenție! Anul acesta, votul multiplu este semnalat în timp real!

București: Atenție! Anul acesta, votul multiplu este semnalat în timp real!

DISTRIBUIȚI

prezenta vot1STS și AEP – cu ochii pe ”șmecheri” – 144034 – 06052016 –  Ministrul Afacerilor Interne, Petre Tobă, a discutat, la sediul MAI, cu reprezentanții Comisiei Tehnice Centrale pentru coordonarea activităților de organizare a alegerilor locale, ședința având loc în sistem videoconferință cu prefecții și membrii Comisiilor tehnice județene. Alături de MAI, din Comisia Tehnică Centrală fac parte reprezentanți ai Autorității Electorale Permanente, ai Serviciului de Telecomunicații Speciale, Institutului Național de Statistică și ai altor instituții și agenții cu atribuții în organizarea alegerilor.

După analiza stadiului activităților organizatorice care revin în sarcina fiecărei instituții responsabile, ministrul a subliniat că acestea sunt în grafic, fiind respectate termenele prevăzute în Calendarul electoral aprobat prin Hotărâre de Guvern.

 Ministrul Petre Tobă a precizat că principala noutate a acestui proces electoral este utilizarea Sistemului informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal, implementat de STS și AEP, extrem de util pentru semnalarea în timp real a intențiilor de vot multiplu.

Fiind vorba despre un sistem utilizat în premieră, ministrul a cerut efectuarea a trei testări naționale, realizate în condiții cât mai apropiate de situația reală din timpul votului, pentru a putea identifica și remedia eventualele disfuncționalități. Prima testare va avea loc pe data de 22 mai a.c., ministrul Petre Tobă solicitând prefecților dar și oficialilor Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice să acorde tot sprijinul necesar reprezentanților AEP și STS în organizarea acestei activități.

 ”Cer tuturor colegilor să aplice cu fermitate legea, iar principiile care să le guverneze activitatea să fie legalitate și echidistanță față de toți competitorii electorali”, a transmis ministrul Petre Tobă în cadrul videoconferinței cu prefecții.

Vicepreședintele AEP, Marian Muhuleț, a anunțat că a fost emisă hotărârea privind numerotarea secțiilor de votare, că a fost finalizat Ghidul președintelui secției de votare, ca instrument util și necesar celor care vor avea această calitate la alegerile din 5 iunie a.c., și că AEP este pregătită să suplimenteze numărul operatorilor de calculator în secțiile de votare, în caz de nevoie, acolo unde se va prezenta un număr mare de alegători.

Directorul STS, Marcel Opriș, a prezentat stadiul implementării sistemului informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal, realizat împreună cu AEP.

La activitatea desfășurată la sediul MAI au participat reprezentanți ai tuturor ministerelor și instituțiilor din componența Comisiei Tehnice Centrale pentru coordonarea activităților de organizare a alegerilor locale din 5 iunie a.c. –  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.