Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: Cetățenii Uniunii Europene care au domiciliul sau reşedinţa în România pot...

București: Cetățenii Uniunii Europene care au domiciliul sau reşedinţa în România pot vota la 5 iunie

DISTRIBUIȚI

votat144292 – 23052016 –  Inspectoratul General pentru Imigrări reamintește cetățenilor Uniunii Europene, Spațiului Economic European și Confederației Elvețiene că pentru exercitarea dreptului la liberă circulație și rezidență acordată de legislația statului român, pentru perioade mai mari de trei luni, au obligativitatea de a-și înregistra rezidența pe teritoriul țării noastre.

Astfel, cetățenii europeni pot solicita formațiunii teritoriale a Inspectoratului General pentru Imigrări, din județul în care locuiesc, emiterea unui certificat de înregistrare a rezidenției. Documentul se emite în aceeași zi, în baza unei cereri și a documentelor justificative, în funcție de scopul șederii pe teritoriul României, și este valabil pentru o perioadă de până la 5 ani, dar nu mai mică de un an.

De asemenea, după o ședere continuă și legală pentru o perioadă mai mare de 5 ani, puteți solicita acordarea rezidenței permanentă și emiterea unei cărți de rezidență. Valabilitatea cărții de rezidență permanentă este de 10 ani de la data emiterii, cu exceptia celor care se eliberează persoanelor cu vârsta de până la 14 ani, a căror valabilitate este de 5 ani.

Cetățenii Uniunii Europene, Spațiului Economic European și Confederației Elvețiene, posesori ai acestor documente, au obligativitatea de a solicita prelungirea ulterioară a dreptului de ședere, cu 30 de zile înaintea expirării, în cazul cărții de rezidență și nu mai târziu de ultima zi de valabilitate a documentului, pentru certificatul de rezidență.

Nerespectarea de către cetăţeni a obligaţiei de a se prezenta, în termenul prevăzut de lege, în vederea luării în evidenţă dar și de a solicita prelungirea dreptului de ședere atrage după sine sancţionarea contravenţională cu amendă.

Totodată, reamintim cetățenilor cu drept de vot ai Uniunii Europene care au domiciliul sau reşedinţa în România că, la data de 5 iunie a.c., la alegerile autorităților administației publice locale pot vota. –  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.