Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: Despre calitatea ”Contribuției elvețiene”

București: Despre calitatea ”Contribuției elvețiene”

DISTRIBUIȚI

Comanescu - Christa Markwalder144087 – 10052016 – Ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, a avut ieri o întrevedere cu președintele Consiliului Național al Confederației Elvețiene, Christa Markwalder, cu ocazia vizitei oficiale pe care demnitarul elvețian o efectuează în România.

În cadrul convorbirilor, a fost exprimată satisfacția pentru calitatea excelentă a relației bilaterale, fiind subliniată îndeosebi buna cooperare dintre cele două țări în implementarea proiectelor derulate în cadrul „Contribuției elvețiene”. Ministrul Lazăr Comănescu a subliniat rolul acestei contribuţii în ansamblul proiectelor dezvoltate în România şi a mulțumit partenerilor elvețieni pentru angajamentul în acest sens. A fost subliniat faptul că transpunerea în practică a programului respectă planificarea şi termenele, inclusiv în ceea ce priveşte angajarea totală a fondurilor. Președintele Christa Markwalder a menționat că Elveția acordă o importanță deosebită realizării de proiecte de calitate în România şi a subliniat competenţa şi pregătirea partenerilor români angajaţi în desfăşurarea ”Contribuției elvețiene”.

Cei doi oficiali au relevat interesul comun pentru intensificarea și extinderea cooperării economice și sectoriale, salutând, în acest sens, lucrările Forumului de investiții România – Elveția, desfășurat astăzi la București, cu participarea președintelui Consiliului Național elvețian Christa Markwalder și a viceprim-ministrului român, Costin Borc.

În același timp, cele două părți au evocat rolul constructiv pe care comunitatea românească îl are în dezvoltarea economiei Confederației, fiind o comunitate bine integrată în societatea elvețiană.

Referitor la relațiile Elveției cu Uniunea Europeană, ministrul român a reiterat importanţa respectării principiului liberei circulaţii, asumat de Elveţia în acordurile bilaterale încheiate cu UE, și a exprimat speranța identificării de comun acord a unei soluții în acest dosar.

Întrevederea a prilejuit şi un schimb de opinii asupra temelor de actualitate ale agendei europene, cu accent pe evoluțiile legate de migrație. Cei doi oficiali au punctat necesitatea unui răspuns unitar, solidar şi ferm al Uniunii Europene și partenerilor săi în gestionarea crizei migrației, care să asigure securitatea frontierelor europene și totodată, să vizeze cauzele profunde ale fenomenului.

Consiliul Național este camera inferioară a Parlamentului elveţian, alcătuită din 200 de membri. Pe baza principiului conducerii rotative, care guvernează sistemul politic elveţian, preşedintele Consiliului Național este ales pe o perioadă de un an.

”Contribuţia elveţiană” este un program în valoare totală de 181 milioane CHF, prin care sunt finanțate în România proiecte în domenii precum mediul, infrastructura, securitatea, dezvoltarea umană și socială, a căror implementare se va realiza până la sfârșitul anului 2019. Rata de angajare a fondurilor este de 100% (decembrie 2014). – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.