Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: Judecătorii cer CSM să sesizeze Inspecția Judiciară în cazul Hexi Pharma

București: Judecătorii cer CSM să sesizeze Inspecția Judiciară în cazul Hexi Pharma

DISTRIBUIȚI

hexi-pharma 144185 – 16052016 – Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania solicită plenului CSM sa sesizeze Inspectia Judiciara pentru a verifica si comunica public modul in care Parchetele au valorificat datele si informatiile primite in ultimii zece ani de la SRI privind posibile fapte penale care implicau firma Hexi Pharma, fapte ”referitoare inclusiv la posibile licitatii trucate si diluarea de mii de ori a dezinfectantilor vanduti spitatelor”.

SRI a anuntat, la 9 mai 2016, ca in ultimii cinci ani a trimis beneficiarilor legali peste 100 de informari despre ”chestiuni legate de fenomenul infectiilor nosocomiale intraspitalicesti”, informari in care ”au fost prezentate inclusiv aspecte referitoare la calitatea necorespunzatoare pentru dezinfectantii utilizati la nivelul unitatilor spitalicesti din tara”. ”Din comunicatul SRI reiese evident ca acesta a luat la cunostinta despre «date si informatii din care se indica pregatirea sau savarsirea unei fapte prevazute de legea penala». SRI insusi face legatura de cauzalitate intre diluarea dezinfectantilor si infectiile nosocomiale, infectii care conduc la imbolnaviri si decese”, sustin judecatorii. ”Aceasta realitate inspaimantatoare a fost constata recent si de un control al Ministerului Sanatatii, in urma caruia toate interventiile chirurgicale au fost sistate in mai multe spitale”.

Un raport al Comisiei Europene din 2012 arata ca in Romania au loc anual peste 60.000 de morti evitabile, decese care ar putea fi evitate daca standardele din spitale ar fi la parametri optimi.

”Valorificarea de catre parchete a informarilor trimise de catre SRI ar fi putut preveni si evita imbolnavirea si moartea a mii de romani in ultimii zece ani”, ssusțin judecatorii. ”Medici si pacienti, deopotriva, sunt ingroziti ca de 10 ani au folosit apa pe post de dezinfectanti in spitale, motiv pentru care, in mod legitim, se naste intrebarea ce a facut justitia in toti acesti ani pentru a preveni aceasta situatie infricosatoare pentru orice om care se interneaza in spital”. ”Avand in vedere importanta deosebita a acestei teme pentru fiecare cetatean, intensa ei mediatizare si dezbaterea publica, precum si potentialul de directionarea a emotiei publice catre culpabilizarea justitiei”, judecatorii au solicitat CSM ca, dupa verificarea parchetelor, sa transmita public cetatenilor urmatoarele informatii de interes public: 1. Cate date si informari legate de posibila activitate infractionala a firmei Hexi Pharma a trimis SRI catre parchete in ultimii 10 ani.

 Spre ce structuri de parchet s-au trimis aceste date si informari, cand au fost transmise, daca au fost deschise dosare penale in urma acestora si care e stagiul dosarelor. Investigatia de presa a scos la iveala nu doar posibile acte de coruptie extinse pe o lunga perioada de timp, ce ar intra in competenta DNA, dar si acte cu consecinte extrem de grave si pe termen lung privind viata si sanatatea cetatenilor romani, fapte a caror investigare intra in competenta altor parchete. ”Acest gen de fapte nu poate fi ignorat, trecut cu vederea sau minimalizat”, arata judecatorii. „Dincolo de ancheta penala demarata in ultimele zile, fiecare cetatean are dreptul sa stie cum au actionat institutiile in raport cu competentele ce le revin, pentru a preveni sau combate rapid faptele ce au iesit la iveala acum in urma unei investigatii jurnalistice.” ”Fiecare autoritate si fiecare institutie are datoria morala fata de fiecare cetatean al acestei tari sa isi faca un autocontrol sub acest aspect si sa comunice rezultatele acestuia in mod pe deplin onest si transparent. Iar justitia este prima chemata sa faca acest lucru”, mai sustin acestia. CSM are atat obligatia legala cat si ”obligatie morala fata de fiecare cetatean, care are dreptul sa stie cum actioneaza institutiile statului, atunci cand viata sa este amenintata de coruptie, neglijenta sau actiuni criminale”, argumenteaza judecatorii.

Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania impartaseste pe deplin aceasta viziunea a Consiliului si de aceea a solicitat membrilor CSM sa puna in practica principiile enuntate generos la nivel teoretic. –  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.