Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: Klaus Iohannis – Amenințările Federației Ruse confirm justețea poziției României privind...

București: Klaus Iohannis – Amenințările Federației Ruse confirm justețea poziției României privind echilibrul între flancul Estic și Sudic al NATO din regiunea Mării Negre

DISTRIBUIȚI

Iohannis 144439 – 31052016 -”Regiunea Mării Negre are o semnificaţie specială pentru securitatea internaţională, fiind, pe de o parte, frontieră pentru NATO şi Uniunea Europeană şi, pe de altă parte, un punct de congruenţă comercială, culturală şi de securitate între Europa, Asia Centrală şi Orientul Mijlociu.

Se poate spune, de asemenea, că reprezintă punctul de conexiune între Vecinătatea Estică şi cea Sudică a NATO şi Uniunii Europene, cu toate ameninţările, riscurile şi provocările care vin din aceste regiuni.

Acest spațiu are, prin urmare, o dinamică aparte, generată inclusiv de interesele diferite ale statelor riverane în domeniile politico-militar, economic şi energetic. Prezenţa unor conflicte îngheţate sau chiar active, deficitele democratice, nivelul crescut al criminalităţii transfrontaliere și tipurile de presiuni diferite fac din această zonă una problematică, cu riscuri, dar și crucială pentru securitatea continentului nostru și chiar a spațiului euro-atlantic în ansamblu”, a spus președintele Klaus Iohannis cu prilejul deschiderii Programului „Securitate în Regiunea Mării Negre. Provocări comune, viitor sustenabil”.

Șeful statului a subliniat că actualele provocări de securitate din regiune îmbracă un spectru mai larg, care îl fac imprevizibil, și că, din păcate, situaţia de securitate din regiunea extinsă a Mării Negre nu a evoluat într-un sens pozitiv.

În Est, avem de-a face cu Federaţia Rusă mai activă, mai agresivă cu vecinii săi, care încalcă normele de drept internaţional şi care, prin acţiunile sale de militarizare a spaţiului Mării Negre, inclusiv în Crimeea ilegal ocupată, a afectat grav echilibrul de securitate la Marea Neagră.

Concomitent, în Sud, asistăm la un mediu de securitate instabil, caracterizat de violenţă, terorism internaţional care afectează continentul european şi migraţie ilegală. Aceste fenomene sunt favorizate şi de dificultatea găsirii unor soluţii durabile pentru criza din Siria sau Yemen și pentru stabilizarea situaţiei din Libia şi Irak.

Simultan, ne confruntăm cu ameninţări la adresa securităţii energetice şi cu atacuri cibernetice. La toate aceste provocări trebuie să răspundem cu fermitate şi promptitudine”, a spus Iohannis.

Președintele a mai arătat că dimensiunea Estică și Sudică a securității europene trebuie abordate împreună, sistemic, integrat şi să abordeze cauzele focarelor de insecuritate, nu doar consecinţele, ”prin identificarea unor opţiuni, atât pentru creşterea securităţii și a rezilienței statelor europene, cât şi pentru proiectarea securităţii, democraţiei şi prosperităţii în vecinătatea noastră”, arătând că inițiativele României în acestă direcție sunt constante .

Referindu-se la Summitul NATO de la Varșovia, Iohannis a reiterat poziția României de a cere ”o atenție sporită acordată Mării Negre, pe care o considerăm crucială pentru securitatea regională și euroatlantică”.

În ceea ce privește recentele declaraţii ale Federaţiei Ruse legate de sistemul de apărare împotriva rachetelor balistice, Klaus Iohannis a afirmat că ”sunt incorecte pe fond” și că ”nu pot să ne intimideze”, dar că nu fac altceva decât să confirme justețea poziției României privind întărirea securităţii NATO ca reacţie legitimă la atitudinea Rusiei în regiunea Mării Negre.

Președintele s-a referit nu dor la dimensiunea militară a problemelor din zona Mării Negre, ci a abordat și problema securităţii energetice, arătând că ”a căpătat o dinamică şi o semnificaţie nouă odată cu anexarea ilegală a Crimeii de către Federaţia Rusă”.

Deşi nu suntem afectaţi în mod direct, nu putem fi impasibili la faptul că, prin anexarea Crimeii de către Rusia, Ucrainei, stat vecin României şi ţară cu vocaţie democratică şi pro-occidentală, îi este blocat accesul atât la incintele de stocare de gaze naturale, cât şi la resursele de hidrocarburi submarine din Marea Neagră”, a spus Iohannis.

De asemenea, șeful statului a mai spus că priorităţile strategice de politică externă şi de Securitate ale României –  consolidarea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii şi a profilului său în NATO şi în Uniunea Europeană – răspund pe deplin și aşteptărilor cetăţenilor.

 Președintele Klaus Iohannis a participat astăzi la deschiderea Programului „Securitate în Regiunea Mării Negre. Provocări comune, viitor sustenabil”, organizat de Administraţia Prezidenţială şi Serviciul Român de Informaţii, prin Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul”, în parteneriat cu Universitatea Harvard şi Universitatea Naţională de Informaţii din Statele Unite ale Americii. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.