Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Deputatul Maria Grecea, membră a Comisiei pentru comunitățile de români din afara...

Deputatul Maria Grecea, membră a Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării va sesiza DIICOT

DISTRIBUIȚI

 Maria Grecea144220 – 17052016 – Deputatul Maria Grecea, membru al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, va sesiza parchetul în urma unei scrisori primite din partea unor românce plecate la muncă în Spania.

”Scrisoarea mi-a fost adresată de o doamnă care a plecat să lucreze în Spania, acceptând un loc de muncă în sectorul agricol, intermedierea fiind făcută de o societate din Bistrița. Pe parcursul scrisorii, respectiva doamnă redă detalii cutremurătoare cu privire la viața românilor care muncesc în Spania, făcând referire la condițiile inumane și la abuzurile comise de angajatori. Mi-a fost relatat chiar și cazul unei angajate care a suferit un infarct din cauza suprasolicitării și a decedat”, spune Grecea. Aceasta mai arată că din scrisoare reies condițiile de neimaginat în care românii trebuie să muncească – spații de cazare inumane, ore suplimentare neplătite, lipsa asistenței medicale pentru cei ce se îmbolnăvesc, până la neachitarea drepturilor salariale.

Întrucât în scrisoare nu sunt indicate firme, ci doar fapte, deputata spune că va sesiza și parchetul pentru investigarea eventualelor infracțiuni de către angajații acestor societăți.

”Mi se pare inadmisibil ca cetățenii României, stat membru al Uniunii Europene, să nu se poată bucura de măsuri de protecție din partea autorităților unui alt stat membru. Este momentul ca toți factorii responsabili din țara noastră să se implice și să nu mai acceptăm ca românii să fie priviți ca cetățeni de mâna a doua!

Încă o dată, atrag atenția Ministerului Afacerilor Externe să se implice pentru a rezolva problemele românilor care muncesc în străinătate și care cad victime abuzurilor săvârșite de angajatori sau de către intermediari. De asemenea, voi sesiza și DIICOT, pentru a investiga săvârșirea unor posibile infracțiuni de trafic de persoane de către intermediarii din România”, mai spune Grecea.

Deputata reamintește că abuzurile comise de angajatorii spanioli împotriva românilor au fost semnalate și APCE în cadrul Sesiunii ordinare din luna aprilie de la Strasbourg, când senatorul Viorel Badea a prezentat, în cadrul Comisiei pentru afaceri sociale, sănătate și dezvoltare durabilă a APCE, raportul cu tema Drepturile lucrătoarelor casnice care provin din Europa de Est.

”Munca la negru a căpătat dimensiuni îngrijorătoare în Uniunea Europeană, reprezentând în momentul de față circa 18,4% din Produsul Intern Brut al UE. Această stare de fapt contravine standardelor din domeniu, întrucât acestor angajați le sunt refuzate drepturi elementare în domeniul muncii și protecției sociale”, mai spune deputata Maria Grecea. – PROMPT MEDIA

foto:facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.