Acasă Politic Iohannis a vorbit din nou despre o prezența echilibrată a NATO în...

Iohannis a vorbit din nou despre o prezența echilibrată a NATO în Flancul Estic

DISTRIBUIȚI

Iohannis  Lituania144244 – 18052016 -. În declarația de presă susținută la Vilnius împreună cu Dalia Grybauskaitė, preşedintele Lituaniei, președintele Klaus Iohannis a vorbit, din nou, despre nevoia unei prezențe ”credibile” a NATO, ”care să fie desfășurată în mod echilibrat pe întregul Flanc Estic al NATO, atât în partea nordică a Flancului Estic, cât și în partea sudică a Flancului Estic” și a reamintit discuțiile purtate în România, în cadrul ”Formatului București”, din noiembrie 2015, care trebuie continuate și ntensificate.

”Securitatea continentului și a regiunii este una din priorităţile noastre fundamentale. România și Lituania acționează nu doar ca aliați, ci și ca țări preocupate de evoluțiile regionale, responsabile şi angajate în acest sens, cu o atenţie aparte acordată în special securităţii spațiului care se întinde de la Marea Baltică până la Marea Neagră”, a spus Iohannis.

Klaus Iohannis a vorbit despre proiecte commune româno-lituaniene pentru susținerea partenerilor estici, prin oferirea de expertiză în procesele de reformă și în eforturile lor de integrare europeană sau euroatlantică.

”Am subliniat mai ales importanţa continuării procesului de reformă în spirit european în Republica Moldova, pentru continuarea drumului său spre Uniunea Europeană.

În ceea ce priveşte Ucraina, am analizat situaţia conflictului şi am exprimat poziţia comună privind necesitatea menţinerii sancţiunilor până la aplicarea deplină a Acordurilor de la Minsk.

Am convenit de asemenea că este important să susţinem în continuare Parteneriatul Estic, pe care trebuie să îl revigorăm, dotându-l eventual cu noi instrumente şi politici, astfel încât să îşi păstreze relevanţa de pârghie pentru transformarea europeană a statelor partenere şi pentru apropierea lor, dacă o doresc, de Uniunea Europeană”, a spus Iohannis.

La rândul său, preşedinta Lituaniei, Dalia Grybauskaitė, referindu-se la problemele regionale – Ucraina și Moldova – le-a caracterizat ca ”subiecte de o actualitate stringentă”. PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.