Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Klaus Iohannis: Podurile toleranței trebuie construite prin educație

Klaus Iohannis: Podurile toleranței trebuie construite prin educație

DISTRIBUIȚI

 Iohannis144217 – 17052016 -”În fața pericolului radicalismului și extremismului va trebui să fim mai fermi și mai uniți ca niciodată în apărarea valorilor care definesc astăzi o societate democratică – libertatea, toleranța și pluralismul”, a spus președintele Klaus Iohannis la evenimentul „Podurile Toleranţei”, desfășurat la Palatul Cotroceni și dedicat dialogului intercultural.

”România a fost binecuvântată de existenţa istorică pe teritoriul său a numeroase minorităţi etnice, culturale şi religioase. Secolele de convieţuire cu majoritatea românească au fost marcate de relaţii umane şi sociale complexe, ce sunt astăzi parte a patrimoniului nostru cultural şi a memoriei collective”, a mai spus Iohannis, care a adăugat că cremurile grele și momentele tragice trebuie asumate pentru a desprinde din trecut învățăminte și promova valorile umane care ne apropie.

Acesta a mai arătat că toleranţa prin dialogul interetnic trebuie să fie un obiectiv comun al minotritților diin România și al majorității, ca valoare socială şi resursă a dezvoltării durabile a colectivităţilor.

Iohannis a mai arătat că ”dincolo de măsurile legislative şi cadrul instituţional, este nevoie de un sistem educaţional prin care tinerii să cunoască şi să înţeleagă faptele trecutului, ca parte a formării lor ca cetăţeni. Așa vom reuși să cultivăm pluralismul și libertatea și să contracarăm intoleranţa şi extremismul”.

De aceea, mă bucur să văd în această sală, simbolic denumită a Unirii, elevi şi tineri care în cursul zilei de astăzi şi mâine vor avea prilejul de a cunoaşte contribuţia a trei minorităţi naţionale la dezvoltarea României.

Dar vor afla totodată că au existat şi legile antisemite, şi trenurile morții, și Podul Iloaiei, robia şi lagărele din Transnistria. Şi mai ales, sper ca tinerii de azi să afle cum putem face ca experiențele tragice ale trecutului să nu se mai repete”. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.