Acasă Externe Agenda Europeana Majoritatea tinerilor europeni se simt marginalizați, ca urmare a crizei economice, arată...

Majoritatea tinerilor europeni se simt marginalizați, ca urmare a crizei economice, arată un sondaj Eurobarometru

DISTRIBUIȚI

 tineri144243 – 18052016 – Mai mult de jumătate dintre tinerii europeni cu vârste cuprinse între 16 și 30 de ani se simt marginalizați în ţările lor, ca urmare a efectelor crizei economice, dar puțini vor să emigreze din acest motiv, arată cel mai recent sondaj Eurobarometru, realizat la comanda Parlamentului European. Sondajul arată că aproape toți respondenții se declară interesați să afle mai multe despre Uniunea Europeană și felul în care funcționează instituțiile acesteia.

Cercetarea sociologică a fost efectuată între 8 și 25 aprilie 2016, pe un eşantion de 10.294 de tineri din cele 28 de state membre, cu vârste cuprinse între 16 și 30 de ani, existând diferenţe semnificative de la un stat la altul în ceea ce priveşte răspunsurile înregistrate.

Sentimente de excludere din cauza crizei

O majoritate absolută dintre respondenții din 20 de state membre au declarat că se simt marginalizaţi, media la nivel european fiind de 57 (cu un maxim de 93% în Grecia şi un minim de 27% în Germania). Deloc surprinzător, numărul celor care se consideră excluşi a fost foarte ridicat în țările cele mai afectate de criza economică. În România, 71% dintre respondenţi au această părere.
Deși se simt excluși, doar 15% dintre tinerii europeni se simt motivați să-și părăsească țara de origine din cauza crizei, deși răspunsurile variază considerabil la nivel național și pe acest subiect (1% – Germania, 51% – Cipru, 34% – România).

Tinerii Europeni au un interes scăzut pentru a lucra sau a studia în străinătate

61% dintre tinerii europeni (51% în cazul României) nu doresc să studieze sau să lucreze într-o altă țară UE, în timp ce 32% (44% în cazul României) ar dori să facă acest lucru. La nivelul întregii Uniuni Europene, 88% dintre cei cu vârsta între 16 și 30 de ani (85% în cazul României), nu au călătorit niciodată într-o altă țară UE pentru a studia sau pentru a munci.

Importanța cunoștințelor despre UE și a participării la vot la alegerile europene

90% dintre respondenți (89% în cazul României) consideră că este important să înveţe despre UE și despre cum funcționează instituțiile acesteia și puțin peste jumătate (51% la nivelul UE, 37% în cazul României) consideră că votul la alegerile pentru Parlamentul European este cea mai bună metodă de a participa în mod eficient la viața publică a Uniunii.

Social media – „progres pentru democrație”

Dintre tinerii europeni, care sunt foarte activi pe rețelele sociale, 46% (49% în cazul României) consideră că aceste rețele reprezintă „un progres pentru democrație, deoarece permit tuturor să participe la dezbaterea publică”. În schimb, 27% (atât la nivelul UE, cât şi al României) cred că acestea reprezintă „un risc pentru democrație, din cauza potenţialei utilizări necorespunzătoare a datelor cu caracter personal”.

Sondajul a fost realizat în contextul în care Parlamentul European organizează în perioada 20-21 mai la Strasbourg Evenimentul European pentru Tineret (European Youth Event – EYE 2016), la care vor participa peste 7.500 de tineri din toate ţările UE.  – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.