Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Manifestări dedicate celei de-a 150-a aniversări a fondării Casei Regale

Manifestări dedicate celei de-a 150-a aniversări a fondării Casei Regale

DISTRIBUIȚI

Stema Jubileului 150 144029 – 05052016 –  În anul 2016 se împlinesc 150 de ani de la sosirea lui Carol I în România, de la întemeierea Dinastiei Regale şi de la promulgarea Constituţiei din 1866. Cu această ocazie, Casa Regală organizează o serie de evenimente (ceremonii, o sesiune solemnă a Academiei Române, un concert regal, o expoziţie, o lansare de carte, în Bucureşti, şi ridicarea Stindardului Regal pe Castelul Peleş, pentru prima oară după anul 1947), dedicate acestei aniversări.

Astăzi, în sectorul 6 din București a fost inaugurată Şcoala „Regina-mamă Elena”, pentrru a omagia împlinirea, pe 3 mai, a 120 de ani de la naşterea reginei Elena. Tot cu ocazia împlinirii a 120 de ani de la naşterea Reginei mamă Elena, vineri, 6 mai, la Templul Coral din Bucureşti, este programată o  ceremonie organizată de Federaţia Comunităților Evreieşti din România, la care vor lua parte Principesa Moştenitoare Margareta, Principele Radu, Principesa Elena şi dl Alexander Philips Nixon, Principesa Maria.

În 1993, la unsprezece ani de la moartea Reginei mamă Elena, Statul Israel şi Institutul Yad Vashem i-au conferit titlul şi medalia de „Drept Între Popoare” pentru zecile de mii de vieți de evrei salvate în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Tot vineri, 6 mai, în Foaierul Sălii Radio, va fi lansat volumul “Anul Regal”, iar seara este programat un concert regal dedicat sărbătoririi a 150 de ani de la fondarea Casei Regale a României.

“Cupa Regelui” la oină

Manifestările continua sâmbătă, 7 mai, la Stadionul Naţional de Rugby din Capitală, unde va avea loc finala “Cupei Regelui” la oină. În aceeași zi, la Castelul Pelișor va fi vernisată expoziţia „Arhitectură şi regalitate 1866 – 1881 – 2016” realizată de acad. Răzvan Teodorescu, prof. univ. dr. Augustin Ioan, prof. univ. dr. Marius Marcu Lăpădat,  Ionel Stoicescu şi Octavian Carabela şi organizată de Fundaţia Creart, Institutul Cultural Român, Uniunea Arhitecţilor și Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu”.

Expoziţia omagiază aniversarea a 150 de ani de la fondarea Casei Regale a României şi cuprinde trei secțiuni: “Arhitectura regilor şi reginelor României”, “Arhitectura reprezentativă în România influenţată de regalitate şi de monarhi” şi “Expoziţia expoziţiilor regale”.

Săptămâna viitoare, pe 9 mai 2016, în Aula Mare a Academiei Române va avea loc o sesiune solemnă dedicată sărbătoririi a 150 de ani de la venirea în țară a Principelui Suveran Carol.

Marţi, 10 mai, la Statuia Regelui Carol I din Piaţa Palatului Regal, va avea loc o ceremonie militară şi depunere de flori, la care își vor da concursul orchestra şi militarii Regimentului 30 Gardă Mihai Viteazul.

Pentru prima oară după anul 1947, marţi, 10 mai, pe terasa Castelului Regal Peleş va avea loc ceremonia înălţării Stindardului Regal pe catargul din turnul edificiului.  La ceremonie vor fi prezenţi membri ai personalului Casei Majestăţii Sale Regelui de la Palatul Elisabeta şi de la Castelul Săvârșin, Muzica Reprezentativă a Ministerului Apărării Naționale, personalul Muzeului Naţional Peleş, invitaţii Familiei Regale veniţi din străinătate pentru Jubileul de 150 de ani.

Stindardul Regal va fi ridicat la sosirea pe terasa castelului a Custodelui Coroanei. Vor fi de față Principele Radu, Principesa Elena, dl Alexander Philips Nixon, Principesa Sofia, Arhiducesa Maria-Magdalena şi soțul ei. –  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.