Acasă Opinii/Analize Se leapădă Ponta de șefia Camerei?

Se leapădă Ponta de șefia Camerei?

DISTRIBUIȚI

SORIN ROȘCA STĂNESCU

144026 – 05052016 –  Una dintre cele mai halucinante informații din ultima vreme îl vizează pe Victor Ponta. Cel aflat pe primele locuri în sondajele de popularitate. Și de credibilitate. Se vehiculează insistent scenariul conform căruia acesta va prelua șefia Camerei Deputaților după ce, cu chiu cu vai, Valeriu Zgonea va putea fi debarcat. Ar fi o prostie fără margini. Preluarea unei asemenea poziții nu i-ar aduce lui Victor Ponta niciun beneficiu. Dimpotrivă.

Este limpede că Victor Ponta este, de la distanță, cel mai popular lider al PSD. Odată demisionat de la conducerea celui mai mare partid din România și deputat fiind, în principiu, i s-ar cuveni șefia Camerei inferioare. Ar deveni astfel al patrulea om în stat. Aparent, nimic mai firesc. În plus, acest proiect este pe deplin realizabil. Oricât se cramponează Valeriu Zgonea de chichițele procedurale, PSD are capacitatea să-l întoarcă cu roțile în sus. Cu atât mai mult cu cât Zgonea nu se bucură nici de simpatie și nici de prețuire, după ce s-a comportat, ani în șir, ca un vătaf al Camerei Deputaților.

La fel de adevărat cum este că Victor Ponta poate prelua președinția Camerei inferioare este și că, dacă ar face acest lucru, ar comite o uriașă eroare politică. Ce ar putea să-i aducă, în plus, această poziție? Aparent, ar fi o victorie de natură psihologică. Și, tot aparent, i-ar asigura șansa de a manipula, până la sfârșitul anului, întreg mecanismul legislativ. Desigur, din perspectiva majorității. Și cam aici se opresc avantajele.

Dacă Victor Ponta se gândește că din acesată poziție, de șef al Camerei Deputaților, ar avea o șansă suplimentară de a determina suspendarea lui Klaus Iohannis sau o demisie a acestuia, se înșeală. Pur și simplu pentru că orice operațiune de acest fel poate fi manipulată prin delegație. Prin intermediul unui lider-dronă instalat în respectiva funcție. Și care nu ar face altceva decât să execute ordinele tandemului Dragnea-Ponta atât în materie legislativă, cât și, dacă va fi cazul, legat de suspendare. Toate foloasele pot fi obținute și, sau mai ales, din poziția de eminență cenușie.

În rest, prealuarea șefiei Camerei Deputaților i-ar aduce numai dezavantaje. Va fi momentul când opinia publică va descoperi că întâiul dintre deputați a fost și întâiul dintre chiulangii din Parlament. Și pare stupid să-l pui șef tocmai pe corigentul clasei.

Al doilea lucru pe care l-ar observa opinia publică este legat de aspectul penal și, în consecință moral, implicat de o asemenea numire. Se știe că Victor Ponta este cercetat penal în cel puțin un dosar. În care are calitatea de inculpat. Se apropie, cu pași repezi, un rechizitoriu. Dar, indiferent ce va hotărî în final justiția, să nu uităm că același Victor Ponta a fost singurul premier din Uniunea Europeană aflat într-o asemenea situație. Și căruia i s-a cerut să demisioneze din toate direcțiile. Inclusiv din interiorul PSD. Pentru el, tragedia de la Colectiv a fost, dacă se poate spune așa, o binefacere. Pentru că i-a oferit prilejul să demisioneze dintr-un aparent alt motiv. Să iasă din scenă mai puțin șifonat. Iar asta s-a întâmplat, atenție, la surt timp după ce, din aceleași motive de natură penală, Victor Ponta a demisionat și din funcția de președinte PSD.

O revenire a sa acum, într-o înaltă funcție de demnitate publică, fără ca, între timp, să se fi schimbat statutul său penal, ar putea să-i aducă mari prejudicii de imagine. Și în niciun caz vreun avantaj sub acest aspect.

 Prejudiciile de imagine s-ar răsfrânge și aupra PSD într-un an electoral extrem de important, la capătul căruia acest partid ar putea ieși învingător atât la alegerile locale, cât și la cele parlamentare.

 Iar dacă ar fi adevărată teza conform căreia PSD urmărește o ofensivă legislativă anti-DNA, chiar și așa, ea s-ar putea desfășura în condiții mai bune fără că Victor Ponta să fie, alături de Liviu Dragnea, în prim-planul scenei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.