Acasă Sud Arges Argeș: Alte condamnări pentru samsarii de lemne

Argeș: Alte condamnări pentru samsarii de lemne

DISTRIBUIȚI

144541 – 06062016  –  Curtea de Apel Pitești a soluționat definitiv o parte a dosarului privind  din munții Puru, Galbenu și Petrimanu din județul Vâlcea și a decis condamnarea a patru membri ai unei rețele care a vândut masă lemnoasă către compania austriacă Holzindustrie Schweighofer din pădurile retrocedate ilegal.

În total au fost acordați 23 de ani și 6 luni de închisoare cu executare plus 4 milioane de euro și dobândă de plată pentru Mircea Basarabă, fost mandatar al companiei Holzindustrie Schweighofer, Gheorghe Deaconeasa, fost partener contractual al firmei amintite, Mihai-Dan Petrulian și Constantin Păduraru. Conform deciziei Curții 662 din 3 iunie 2016, inculpatul Mircea Basarabă a fost condamnat la 3 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii prevăzute de art. 255 alin. 1 Cod penal anterior raportat la art. 7 alin. 2 din Legea nr. 78/2000; 6 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii prevăzute de art. 248 penal anterior cu aplicarea art. 248 ind. 1 Cod penal anterior raportat la art. 13 ind. 2 din Legea nr. 78/2000. Curtea de Apel Piteşti a dispus ca Basarabă să execute pedeapsa principală cea mai grea de 6 ani închisoare la care se adaugă un spor de 1 an, în total pedeapsa de 7 ani închisoare.

Gheorghe Deaconeasa, fost șef al Ocolului Silvic Voineasa, a fost condamnat la: 5 ani şi 6 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii prevăzute de art. 248 penal anterior cu aplicarea art. 248 ind. 1 Cod penal anterior raportat la art. 13 ind. 2 din Legea nr. 78/2000; 5 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii prevăzute de art. 254 alin. 2 Cod penal anterior raportat la art. 7 alin. 1 din Legea nr. 78/2000.

Instanța a dispus ca Deaconeasa să execute pedeapsa principală cea mai grea de 5 ani şi 6 luni închisoare, la care se a adăugat un spor de 2 ani, în total pedeapsa de 7 ani şi 6 luni închisoare cu executare. De asemenea, Mihai-Dan Petrulian a fost condamnat la: 6 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii prevăzute de art. 248 penal anterior cu aplicarea art. 248 ind. 1 Cod penal anterior raportat la art. 13 ind. 2 din Legea nr. 78/2000.

Constantin Păduraru a fost condamnat la: 3 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii prevăzute de art. 249 alin.1 şi 2 Cod penal anterior. Curtea de Apel Piteşti a majorat cuantumul despăgubirilor civile la plata cărora au fost obligaţi în solidar cei patru inculpaţi, de la suma de 8.460.256 lei plus accesorii începând cu data săvârşirii faptelor şi până la data achitării integrale a prejudiciului, la suma de 17.668.111,58 lei la care se adaugă dobânda legală calculată de la data pronunţării prezentei decizii şi până la data achitării integrale a prejudiciului cauzat.

Conform Agent Green, beneficiarul final al acestor infracţiuni a fost Cascade Empire, companie care a cumpărat munţii retrocedaţi cu acte false. Totodată, în dosarele întocmite de DNA – Serviciul Teritorial Piteşti, există probe care demonstrează că reprezentanţii societăţii austriacului Gerald Schweighofer au avut un contact permanent cu inculpaţii, stabilind preţul de vânzare a terenurilor forestiere cu 6 luni înainte de retrocedare.

Rechizitoriul DNA arată că în perioada 23 septembrie 20 – 31 ianuarie 2008, Basarabă Mircea, Petrulian Mihai Dan şi Deaconeasa Gheorghe, în scopul de a dobândi în mod fraudulos terenuri cu vegetaţie forestieră situate în munţii Puru, Galbenu şi Petrimanu, din judeţul Vâlcea, au indus şi menţinut în eroare pe membrii Comisiilor locale de aplicare a Legii nr.18/1991 Voineasa şi Malaia, respectiv pe membrii Comisiei judeţene pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor Vâlcea, în cadrul procedurilor de reconstituire a dreptului de proprietate în baza Legii fondului funciar nr. 18/1991.

Cei patru au acţionat ca reprezentanţi ai unor persoane fizice, moştenitori ai unor persoane despre care au susţinut, în mod nereal, că au drepturi de retrocedare a terenurilor respective şi, în susţinerea acestor afirmaţii mincinoase, au prezentat mai multe înscrisuri falsificate. Basarabă Mircea, Deaconeasa Gheorghe, fost şef al Ocolului Silvic Voineasa şi Petrulian Mihai Dan au falsificat şi folosit copiile certificate ale mai multor înscrisuri aflate în păstrarea Arhivelor Naţionale Gorj şi Arhivelor Naţionale Vâlcea (proces verbal din 1947 şi act constitutiv din 1920), au falsificat în întregime şi au introdus în fondul arhivistic al Direcţiei Judeţene Neamţ a Arhivelor Naţionale înscrisul intitulat „Copie contract de vânzare” datat 24 februarie 1907, conform DNA.

Basarabă Mircea a făcut demersuri pentru a autentifica un alt înscris, falsificat în întregime, fără ca notarii publici să cunoască adevărata natură a acestui înscris, se arată în rechizitoriu.

Pentru ca Deaconeasa Gheorghe şi îşi încalce atribuţiile de serviciu şi să nu apere interesele statului român în procedura de revendicare, în perioada 2005 – 2008, acesta a încheiat o înţelegere şi un contract de prestări servicii cu SC CONSULT TURIST COMPANY SRL, firmă reprezentată de Basarabă Mircea, în baza căreia urma să primească suma de 100 de euro pentru fiecare hectar de pădure reconstituit.

În acest sens, la data de 11 noiembrie 2005, Deaconeasa Gheorghe, în calitate de şef al Ocolului Silvic Voineasa, a emis, în numele instituţiei pe care o conducea, o adresă în care a consemnat în fals că nu deţine documente cu privire la dreptul de proprietate al statului român asupra terenurilor vizate şi că îşi retrage dreptul de revendicare a acestora deşi nu era abilitat în niciun fel să se pronunţe cu privire la acest aspect.

La data de 18 aprilie 2007, Păduraru Constantin, în calitate de director al Direcţiei Judeţene Neamţ a Arhivelor Naţionale, a dispus în mod nelegal şi fără a efectua verificări introducerea în fondul arhivistic al instituţiei pe care o conducea a acestui ultim document şi, imediat după data primirii, a eliberat copii certificate care au fost utilizate în procesul de retrocedare.

În plus, la data de 4 ianuarie 2008, Păduraru Constantin i-a trimis lui Basarabă Mircea două înscrisuri cu caracter clasificat referitoare la faptul că, în urma unor controale interne, s-au constatat abateri disciplinare grave în sarcina lui Păduraru Constantin în legătură cu includerea în fondul arhivistic a acelui înscris.

Ca urmare a inducerii în eroare şi a folosirii actelor falsificate, în cursul anului 2006, Basarabă Mircea şi Petrulian Mihai Dan au intrat în posesia unei suprafeţe totale de 544 de hectare de teren forestier. Prejudiciul cauzat statului român se ridică la suma de 17.668.111,58 lei (echivalentul a aproximativ 5.012.941 euro, calculat la un curs mediu anual de 3,52 lei/euro) reprezentând valoarea terenurilor şi a masei lemnoase.

Conform unui contract din 26 noiembrie 2007, Lucian Petre, ce reprezenta compania Cascade Empire, a semnat cu Mircea Basarabă un act prin care Cascade vinde lui Basarabă 15 hectare de teren cu vegetație forester de pe muntele Puru. Totodată, cele două părți fac un schimb de terenuri, ambele de câte 114,56 de hectare cu vegetație forestieră. Suprafața va fi scoasă din fondul forestier și se va întocmi documentația necesară pentru implementarea unei stațiuni turistice, se spune în contract.

De asemenea, obținerea aprobării pentru defrișare pentru suprafața scoasă din fondul forestier, cu autorizație de exploatare, pentru masa lemnoasă existenă pe această suprafață, către Holzindustrie Schwighofer, cu sediul în Sebeș 515800, str. Industriilor nr. 1. Prețul pe care austriecii l-au dat a fost de 3.000 de euro pe un hectar de pădure.

Într-un contract din 30 noiembrie 2004, Holzindustrie Schweighofer a cumpărat 22.000 metri cubi de masă lemnoasă din zona Voineasa, județul Vâlcea de la Soficarm SRL Călimănești, companie unde asociat și administrator apărea Gheorghe Deaconeasa. Conform documentului, furnizorul nu avea voie să livreze la nimeni altcineva lemn de rășinoase din pădurea de la Voineasa sau din orice altă exploatare pe care o mai are la alte firme decât HSR din Sebeș.

Holzindustrie Schweighofer este cel mai mare procesator de lemn din România și în ultimii ani a fost în centrul mai multor scandaluri legate de achizițiile ilegale de masă lemnoasă. De fiecare dată, oficialii societății au respins acuzațiile.  – sursa Cotidianul-  PROMPT MEDIA

foto:cotidianul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.