Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: Începe să se vadă moștenirea Ponta

București: Începe să se vadă moștenirea Ponta

DISTRIBUIȚI

ministerul-finantelor144908 – 28062016 –  Bugetul general consolidat a trecut pe deficit dupa cinci luni ale acestui an, executia bugetara pentru perioada ianuarie – mai incheindu-se cu un deficit de 780 de milioane de lei, respectiv 0,10% din PIB, fata de un excedent de 130 milioane de lei, respectiv 0,02% din PIB, dupa patru luni din 2016.  Potrivit datelor Ministerului Finantelor Publice, transmise luni si citate de Agerpres, in aceeasi perioada a anului trecut bugetul general consolidat consemna un excedent de 6,32 miliarde de lei, respectiv 0,89% din PIB.

Veniturile bugetului general consolidat, in suma de 91,2 miliarde de lei, reprezentand 12% din PIB, au fost cu 2,1% mai mici in termeni nominali fata de aceeasi perioada a anului precedent.

S-au inregistrat cresteri fata de aceeasi perioada a anului precedent la incasarile din impozitul pe profit (+11,3%), accize (+7,4%), contributii de asigurari sociale (+6,1%), impozitul pe salarii si venit (+1,7%), precum si din taxa pe utilizarea bunurilor (+13,3%), in special din taxele pe jocuri de noroc.

In ceea ce priveste incasarile din TVA, acestea au inregistrat o scadere de 7,9% fata de perioada similara a anului trecut, in conditiile in care au fost afectate atat de reducerea cotei standard de TVA de la 24% la 20% incepand cu 1 ianuarie 2016, care s-a reflectat in incasarile din februarie, cat si de introducerea unei cote reduse la alimente de 9%, aplicata de la 1 iunie 2015.

Incasarile din contributii de asigurari sociale la bugetul general consolidat au fost mai mari cu 6,1% fata de aceeasi perioada a anului trecut, in conditiile in care au fost influentate negativ de cresterea volumului varsamintelor la Pilonul II de pensii in urma majorarii cotei de contributii de la 5% in anul 2015, la 5,1% in anul 2016, precum si de aplicarea Legii 223/2015 privind pensiile militare de stat, prin care nu se mai platesc la bugetul asigurarilor sociale de stat contributiile de asigurari sociale aferente angajatorului din domeniul apararii nationale, ordinii publice si securitatii nationale.

La nivelul administratiilor locale s-au inregistrat, de asemenea, cresteri fata de anul precedent la veniturile nefiscale cu 16,3%, in timp ce la taxa pe utilizarea bunurilor s-a inregistrat o scadere de 2%. La impozite si taxe pe proprietate s-a inregistrat o scadere de 17% din cauza amanarii termenului de plata a impozitului pe proprietate pana la 30 iunie, data pana la care se aplica o reducere de 10% la plata integrala a impozitului pe locuinta, terenuri si masini.

Cheltuielile bugetului general consolidat, in suma de 92 miliarde de lei, au crescut in termeni nominali cu 5,9% fata de aceeasi perioada a anului precedent, dar s-au redus cu 0,1 puncte procentuale ca pondere in PIB.

Cheltuielile de personal au crescut cu 9,8% fata de aceeasi perioada a anului precedent fiind determinate in principal de majorarile salariale acordate in a doua parte a anului 2015, respectiv 12% pentru personalul din institutiile publice locale, 25% pentru personalul din sistemul public sanitar si a personalului din sistemul public de asistenta sociala, 15% pentru personalul din invatamant, 10% pentru personalul din sistemul bugetar exclusiv sanatate, invatamant si asistenta sociala, precum si majorarea salariului minim brut pe tara cu 75 de lei incepand cu 1 iulie 2015.

”Mentionam ca in analiza cheltuielilor de personal trebuie tinut cont de faptul ca in trimestrul I 2015 s-a platit prima transa aferenta platilor drepturilor stabilite prin hotarari judecatoresti, de aproximativ 1,5 miliarde de le”, arata comunicatul Ministerului Finantelor.

Cheltuielile cu bunuri si servicii au crescut cu 2,5% fata de aceeasi perioada a anului precedent. Cheltuielile cu asistenta sociala s-au majorat fata de aceeasi perioada a anului precedent cu 7,6%, fiind influentate in principal de majorarea cu 5% a punctului de pensie incepand cu 1 ianuarie 2016 si de dublarea alocatiei de stat pentru copii incepand cu 1 iunie 2015. Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital, precum si cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost de 9 miliarde de lei, respectiv 1,2% din PIB, cu aproximativ 24,2% mai mari comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent.

La inceputul acestui an, Comisia Europeana a estimat ca in 2016 deficitul bugetar in termeni ESA ar urma sa creasca pana la 3% din PIB, limita prevazuta in Tratatul de la Maastricht. Bugetul de stat este construit pe un deficit de 2,95% din PIB. –  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.