Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: Kovesi atenționează: 42% dintre cazurile anchetate de DNA includ infracțiuni de...

București: Kovesi atenționează: 42% dintre cazurile anchetate de DNA includ infracțiuni de abuz în serviciu

DISTRIBUIȚI

Laura Codruţa Kovesi144631 – 10062016  – Dacă ar fi dezincriminat abuzul în serviciu, ”funcționarii publici și demnitarii vor fi lipsiți de orice responsabilitate, pentru că nu vom avea infracțiune pentru care să-i pedepsim, iar ei vor putea să facă ce vor – 42% dintre cazurile anchetate de DNA includ infracțiuni de abuz în serviciu, iar prejudiciul se ridică la 620 de milioane de euro numai din dosarele instrumentate anul trecut. Dacă această infracțiune este dezincriminată, statul își poate lua adio de la acești bani, funcționarii publici pot face orice vor, iar cei care vor pierde sunt cetățenii, a spus Laura Codruța Kovesi la Digi24.

Șefa DNA a adăugat că, mai ales în domeniul sănătății, ”majoritatea faptelor de corupție din sănătate se fac prin abuz în serviciu, care constituie de fapt o mită mascată”. ”Sunt bani care trebuie restituiți statului, dar dacă această infracțiune este dezincriminată, statul își ia adio de la acești bani”, a adăugat ea.

Laura Codruța Kovesi a mai spus că sunt mii de funcționari publici care semnează în fiecare zi contracte, fără să se teamă sau fără să spună că nu știu ce să facă.

”Se încearcă o generalizare. Faptul că niște funcționari publici au fost trimiși în judecată de DNA, acum spun că legea nu e clară”, a spus procurorul-șef al DNA.

Ea a arătat că ”și funcționarii corupți s-au specializat și au ajuns la concluzia că nu e bine să dai un contract prin încredințare directă, atunci când ar trebui să faci licitație, și să iei mită. Și atunci mita se face prin contracte, acte adiționale”, a adăugat Kovesi. Șefa DNA a precizat că judecătorii de la Curtea Constituțională au cerut un punct de vedere de la DNA. ”Am studiat practica din ultimii ani, sute de rechzitorii, sute de hotarâri judecătorești. Practica instanțelor din ultimii zece ani este foarte clară, unitară. Am văzut hotărâri ale ICCJ care pot constitui manual pentru studenți, atât sunt de clare”, a spus ea.

Laura Codruța Kovesi a spus că au fost făcute patru analize pe această temă.

Una dintre ele a vizat practica CCR: ”În ultimii zece ani a fost invocată această excepție și a fost respinsă de fiecare dată. Legislația nu s-a schimnat. Și CCR a avut o practică forte clară. Acum s-au trezit niște funcționari trimiși în judecată de DNA care brusc au decis că legea nu este previzibilă.În toate aceste situații, judecătorii au menționat că există o practică unitară și că această cerere trebuie respinsă”, a spus ea.

Șefa DNA a amintit că nu există nicio hotărâre CEDO legată de abuzul în serviciu și că, potrivit ONU, ”există concordanță din textul din legislația națională și cea internațională, totul ne arată că această infracțiune este corect formulată, previzibilă si nu trebuie modificată”. Ea a subliniat că, dacă va fi dezincriminat abuzul în serviciu, nu procurorii vor fi cei afectați, pentru că ei pot ancheta în continuare furturi sau alte infracțiuni prevăzute de lege. ”Noi am vrea ca statul să-și dorească să investigăm cazuri de corupție la nivel înalt. Ca să putem face asta avem nevoie de legislație serioasă și să fim lăsați să lucrăm. Nu noi vom fi afectați, ci cetățenii”, a spus Laura Codruța Kovesi. Pe de altă parte, dacă ar fi dezincriminat abuzul în serviciu, ”funcționarii publici și demnitarii vor fi lipsiți de orice responsabilitate, pentru că nu vom avea infracțiune pentru care să-i pedepsim, iar ei vor putea să facă ce vor, să încheie orice contracte. Prejudicii enorme nu vor putea fi recuperate”, a adăugat ea. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.