Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: Lege privind cadastrarea cu prioritate a terenurilor agricole

București: Lege privind cadastrarea cu prioritate a terenurilor agricole

DISTRIBUIȚI

teren 144622 – 09062016  – Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANPCI) va promova o lege care să faciliteze cadastrarea cu prioritate a terenurilor agricole, a declarat Radu Codruţ Ştefănescu, directorul general al instituţiei, într-un interviu acordat revistei Capital.

Datele agenţiei arată că la finalul lunii mai erau cadastrate 14,72% din terenurile agricole ale României. Programul Naţional de Cadastru şi Carte Funciară (PNCCF), care vizează înregistrarea gratuită a tuturor imobilelor din România până în 2023, este crucial pentru fermieri. În urma acestuia, ei vor avea acces mai facil la credite şi vor putea comasa mai uşor terenurile agricole.

Demarat la finalul anului trecut, programul a condus până acum la finalizarea lucrărilor de înregistrare sistemativă în 18 unităţi administrative-teritoriale, ceea ce reprezintă circa 175.000 de imobile. Acestea au ridicat numărul imobilelor cadastrate la circa 8,8 milioane din care 2,1 milioane de apartamente, 3,71 milioane de construcţii (11.528 de construcţii neterminate, 106.379 de construcţii administrative şi social-culturale, 1,35 milioane de construcţii anexă, 1,89 milioane de construcţii de locuinţe, 340.303 construcţii industriale şi edilitare) şi 2,93 milioane de terenuri.

Valoarea programului PNCCF este de 1,2 miliarde de euro, din care 900 milioane de euro reprezintă fondurile ANCPI obţinute exclusiv din serviciile prestate, iar 312 milioane de euro reprezintă fonduri europene nerambursabile, care o să înceapă a fi atrase din 2017. Anul trecut, ANCPI a încasat venituri de circa 100 milioane de euro.

În 2015, ANCPI a derulat procedura de licitaţie deschisă pentru atribuirea acordurilor-cadru pentru ”Servicii de înregistrare sistematică a imobilelor în Sistemul Integrat de Cadastru şi Carte Funciară în cadrul Programului Naţional de Cadastru şi Carte Funciară (PNCCF)”, care a avut ca obiect 147 de unităţi administrative-teritoriale (UAT) din zone rurale (împărţite pe 10 loturi). Acordurile-cadru pentru 6 loturi, cuprinzând 87 UAT-uri au fost încheiate la sfârsitul anului 2015 şi începutul anului 2016. Procedura de licitaţie pentru cele 60 de UAT- uri ale căror oferte depuse au fost respinse urrnează a fi reluată.

În cadrul Programului Naţional, 21 de UAT-uri au încheiat protocoale de colaborare cu ANCPI şi derulează în prezent lucrări de înregistrare sistematică a proprietăţilor imobiliare, finanţate din veniturile proprii ale primăriilor şi cofinanţate de către ANCPI din veniturile proprii, în limita bugetului aprobat.

În perioada de efectuare a înregistrării sistematice la nivel de UAT, în titlul cărţilor funciare ale imobilelor înregistrate sporadic în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară se va rnenţiona din oficiu faptul că acestea fac obiectul Programului Naţional de Cadastru şi Carte Funciară.  Ulterior se vor deschide noile cărţi funciare, iar vechile evidenţe se vor închide prin ordin al directorului general. De la data deschiderii cărţilor funciare din oficiu, registrele de transcripţiuni şi inscripţiuni, cărţile funciare şi orice alte evidenţe de cadastru şi publicitate irnobiliară se vor înlocui, cu planul cadastral şi noile cărţi funciare. Vechile evidenţe se păstrează în arhiva biroului teritorial şi pot fi consultate pentru istoric. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.