Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: Peste 110 milioane de euro, sprijin financiar pentru sectorul vegetal

București: Peste 110 milioane de euro, sprijin financiar pentru sectorul vegetal

DISTRIBUIȚI

 bani-agricultura144758 – 17062016 – Sprijin financiar în valoare de 110,5 milioane de euro va fi alocat agricultorilor sub formă de ajutoare naționale tranzitorii și scheme de sprijin cuplat în sectorul vegetal, pentru anul de plată 2015. Guvernul a aprobat o hotărâre prin care a stabilit, pentru anul de plată precedent, schemele de sprijin cuplat în sectorul vegetal la 105,7 milioane de euro și plafonul ajutoarelor naționale tranzitorii în sectorul vegetal la 4,318 milioane de euro.

Schemele de sprijin cuplat în sectorul vegetal se acordă agricultorilor din sectorul vegetal pentru culturi de soia, lucernă, mazăre boabe pentru industrializare, fasole boabe pentru industrializare, cânepă pentru ulei și fibre, orez, sămânță de cartof, hamei, sfeclă de zahăr, tomate și castraveți pentru industrializare, cultivate în câmp, tomate, castraveți, ardei, varză pentru consum în stare proaspătă și castraveți pentru industrializare, cultivate în sere și solare, prune, mere, cireșe, vișine, caise, zarzăre pentru industrializare, cartof timpuriu pentru industrializare.

Ajutoarele naționale tranzitorii în sectorul vegetal se acordă fermierilor pentru culturile: in pentru fibră și cânepă pentru fibră, tutun, hamei și sfeclă de zahăr.

Plățile acordate fermierilor se vor face în lei, la cursul de schimb de 4,4176 lei pentru un euro, stabilit de către Banca Centrală Europeană la data de 30 septembrie 2015. Cuantumurile pe hectar se calculează prin raportarea sumelor stabilite prin acest act normativ la suprafețele eligibile din baza de date a Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, pe fiecare cultură.

Fondurile necesare plății schemelor de sprijin cuplat în sectorul vegetal se acordă din venituri din privatizare, urmând să fie ulterior recuperate din Fondul European pentru Garantare în Agricultură, iar cele pentru ajutoare naționale tranzitorii de la bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Potrivit OUG nr 3/2015, beneficiarii plăților, în cazul măsurilor de sprijin cuplat sunt „fermierii activi”, iar în cazul ajutoarelor naționale tranzitorii, nu este necesar ca fermierii să aibă calitatea de „fermier activ”. –  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.