Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: Producătorii de medicamente se vaită că românii nu le cumpăra marfa

București: Producătorii de medicamente se vaită că românii nu le cumpăra marfa

DISTRIBUIȚI

medicamente144894 – 27062016 –  România este sub media europeană în ceea ce priveşte cheltuielile cu sănătatea şi cheltuielile cu medicamentele, reiese dintr-un raport realizat de PwC, la solicitarea Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM).

În Romania, este alocata suma de 814 de euro per capita in ceea ce priveste cheltuielile pentru sanatate, sub media europeana de 2.500 de euro. Totodata, cheltuielile pentru medicamente  sunt de 361 de euro, fata de 429 de euro-media europeana.

Legat de finantarea publica, Romania aloca domeniului sanatatii circa 4,1% din PIB, iar costurilor cu medicamente 1% din PIB. In timp ce tari precum Germania, Marea Britanie sau Italia aloca circa 9,2%, 7,3% respectiv 6,8% din PIB sanatatii.

Din totalul de cheltuilei cu medicamente in Romania, la nivelul anului 2015, doar 45% au fost acoperite din fonduri publice. Producatorii au acoperit 10% prin taxa clawback, iar diferenta de 46% a fost suportata de pacienti prin co-plata. Raportul Euro Health Consumer Index a plasat Romania pe locul 32 din 35 de state europene, cu un decalaj foarte mare la capitole precum: timpul de asteptare al pacientilor pentru acces la medicamentele inovatoare, drepturile pacientilor si nivelul general de informare in randul pacientilor, precum si starea generala de sanatate a populatiei, scrie Capital.ro. –  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.