Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: Românii, fraierii băncilor

București: Românii, fraierii băncilor

DISTRIBUIȚI

 Florin Georgescu144770 – 17062016 –  Băncile străine au re­tras în opt ani 13 mld. euro din liniile de finanţare acor­date subsidiarelor locale, care au ajuns la un nivel de 9 miliarde de euro la finalul lunii martie, adică de peste două ori mai puţin decât la începutul crizei fi­nanciare, arătă datele dintr-o prezentare a prim-viceguver­na­torului BNR Florin Georgescu. Numai în ultimele trei luni retragerile au cumulat un miliard de euro. Spre comparaţie, pe în­treg parcursul anului 2015 finan­ţă­rile retrase au cumulat 2 mld. euro.

”Din anul 2012 vedem o evo­lu­ţie opusă a resurselor externe şi a celor interne. Astfel, resursele de la băncile-mamă au scăzut cu mai mult de jumătate între de­cembrie 2008 şi martie 2016, ceea ce a redus de­pendenţa de băncile-ma­mă pe de o parte, dar a redus tot­odată ris­cul de contagiune ex­ternă. S-a înre­gis­trat o înlocuire gra­duală a resur­se­lor externe cu cele interne care se situează la un nivel tot mai ridicat“, a punctat Georgescu.

Procesul de deleveraging, prin care băncile străine îşi reduc expu­ne­rile pe filialele locale, a demarat în 2009 şi se pare că încă nu este fi­na­lizat. Datele prezentate de BNR scot în evidenţă că, din con­tră, s-a accentuat la începutul acestui an.

În condiţiile în care sprijinul de la băncile-mamă este tot mai fi­rav, sub­sidiarele locale sunt ne­voi­te să ape­leze tot mai mult la re­sur­sele lo­cale, lucru care de altfel s-a şi în­tâm­plat în ultimii ani. Din de­cem­brie 2008 până la finalul lunii mar­tie a acestui an depozitele atra­se de la clientela locală s-au ma­jorat cu 17 mld. euro şi au ajuns la 55 mld. eu­ro. Practic, banii re­traşi de acţio­na­rii străini au fost în to­talitate înlo­cuiţi cu resursele interne.

Chiar dacă au renunţat să-şi mai susţină cu linii de finanţare sub­sidiarele locale, acţionarii stră­ini au continuat totuşi să susţină cu capital băncile româneşti, mă­su­rile de majorare a capitalului fiind luate mai ales la presiunea BNR. Doar pe parcursul anului tre­cut au fost efectuate injecţii de capital de aproape 700 mil. euro.

Sistemul bancar local este con­tro­lat în proporţie de aproape 90% de acţionariatul străin. BNR a în­cer­cat să împiedice fuga banilor străi­nilor prin iniţiativa de la Viena ime­diat după criză, în 2009. Acor­dul fusese semnat de cele mai mari no­uă bănci străine şi pre­vedea men­ţinerea expunerii locale. Doar în­tr-un singur an, între decembrie 2010 şi decembrie 2011 străinii nu au retras nimic din liniile de finanţare. – sursa zf.ro –  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.