Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: To be or not to be

București: To be or not to be

DISTRIBUIȚI

Florica-Chereches1144918 – 28062016 – În urmă cu câteva zile, 17 milioane de britanici au votat la referendum pentru părăsirea Uniunii Europene, în vreme ce 16 milioane au optat pentru rămânerea în blocul comunitar.  Începând cu a doua zi, când mulți britanici care votaseră ieșirea din Uniune și-au dat seama de unele consecințe negative care se vor răsfrânge asupra lor, a demarat o acțiune de strângere de semnături prin care se solicită un nou referendum. Aproape 3 milioane de britanici au semnat petiţia prin care cer repetarea scrutinului, iar Scoţia şi Irlanda de Nord ameninţă cu referendumuri care să le asigure locul în UE, în condiţiile în care cetăţenii lor au votat rămânerea în uniune.

Rezultatul referendumului a stârnit imediat tensiuni în societatea britanică, și a ieșit la iveală o mare prăpastie care există între generaţii: În general, tinerii au votat pentru rămânerea în UE, conștientizând importanța acestei uniuni dar oamenii mai în vârstă s-au lăsat mai ușor convinși de extremiștii care au militat pentru exit. Mulţi tineri britanici au fost şocaţi, au exprimat furie sau disperare că părinţii şi bunicii lor au decis limitarea libertăţii de circulaţie, interacţiunile cu alte culturi şi oportunităţile de lucru şi studii în străinătate oferite de Uniunea Europeană, notează ziarul The New York Times, citat de Mediafax. „Noi suntem cei care ar trebui să trăim cu situaţia aceasta mult timp, dar un grup de pensionari a luat decizia pentru noi”, afirmă Lewis Phillips, în vârstă de 27 de ani, referindu-se la decizia majorităţii britanicilor privind ieşirea ţării din UE.

Un alt tânăr britanic, pe nume Dan Boden, a afirmat „Suntem cu adevărat dezamăgiţi că bunicii noştri au decis pur şi simplu că îi urăsc pe străini mai mult decât ne iubesc pe noi şi viitorul nostru”. Închei citatul din Mediafax.

Toate acele discursuri populiste rostite în ultimii ani de extremiștii naționaliști au adus în prim plan problematica muncitorilor din țările est europene, care vin și iau locurile de muncă ale britanicilor, conform spuselor lor, astfel încât străinii au fost făcuți responsabili de problemele economice și sociale existente. Românii au fost adesea ținta acestor atacuri naționaliste, anti-europene și continuă să fie și acum, după Brexit, alături de polonezi.

Din nefericire, în ultimele zile s-au înmulțit incidentele xenofobe, și un sentiment de rasism postreferendum  este din ce în ce mai acut, primii vizați de atacurile verbale și chiar fizice fiind, din nou, românii și polonezii.

Rezultatul referendumului a determinat un cutremur pe piețele financiare, lira sterlină a ajuns la cel mai scăzut nivel în ultimii 31 de ani și continuă să scadă, blocajele unor instituții, nesiguranța investitorilor care nu știu când și cum va ieși Marea Britanie din Uniunea Europeană, multe companii din domeniul IT și nu numai, care angajează est-europeni în mare măsură, se pregătesc să-și mute birourile și lista consecințelor negative ar putea continua. În ceea ce ne privește, imediat după aflarea rezultatului, se înregistrează pierderi de 1,2 miliarde euro pe zi pentru exportatorii români, în special pentru producătorii de mașini și echipamente, confecții, componente auto.

Ca parlamentar român și membru al Comisiei parlamentare de prietenie cu Regatul Unit al marii Britanii și Irlandei de Nord, îmi exprim speranța ca șefii de stat din cele 27 de state membre ale UE, care se vor reuni azi la Consiliul Europei, printre care și președintele Klaus Iohannis, vor avea înțelepciunea de a găsi metodele cele mai potrivite pentru punerea în practică a Brexit-ului, deși politicienii britanici refuză să depună cererea de ieșire a Marii Britanii din Uniunea Europeană, fără de care nu se poate începe nimic. Politicienii se contrazic între ei, unii considerând referendumul doar un act consultativ, Parlamentul fiind cel care ia astfel de decizii majore legat de viitorul Regatului Unit iar Scoția dorește să rămână în Uniunea Europeană. Devine din ce în ce mai evident că politicienii englezi nu s-au pregătit corespunzător pentru acest demers atât de important și nu au anticipat consecințele dezastruoase pe care le are asupra propriului popor dar și a Europei și lumii întregi. În prima zi după aflarea rezultatului, Marea Britanie a  pierdut 45 miliarde de euro.

Avem cu toții de învățat din această experiență și de conștientizat că unitatea și solidaritatea între membrii Uniunii Europene este condiția primordială ca tuturor să le meargă bine. Avem de învățat că discursurile populiste și lipsa informațiilor complete  duc la manipulare și la efecte nefaste pe termen lung. Având în vedere faptul că au apărut și alți extremiști, vezi cazul Franței și al Olandei, care au cerut deja referendum pentru ca și țările lor să iasă din uniune, devine importantă și urgentă necesitatea regândirii proiectului european și eliminarea tratamentului favorizant aplicat unor state membre. În Uniunea Europeană trebuie să existe membri egali, nu de primă categorie și de categoria a doua.

Avem de asemenea nevoie să elaborăm urgent o strategie pentru a atrage în România firmele care se pregătesc să plece din Marea Britanie, astfel încât, această situație să devină o oportunitate economică pentru țara noastră, prin crearea de locuri de muncă și consolidarea dezvoltării economice. Cer Guvernului condus de premierul Cioloș să elaboreze rapid un plan de acțiune pentru ca această oportunitate nou apărută, să fie fructificată la maxim. Și le mai cer, atât Premierului cât și Președintelui, să apere cetățenii români care locuiesc și muncesc în Marea Britanie și să le reprezinte interesele. Chiar dacă, pentru o vreme, au ales să trăiască acolo, ei sunt și vor rămâne cetățeni români și e datoria noastră sfântă să-i apărăm și să le căutăm binele. – deputat  PNL Florica Cherecheș. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.