Acasă Externe Canada: La bunele relații româno-canadiene contribuie și o comunitate de 200.000 de...

Canada: La bunele relații româno-canadiene contribuie și o comunitate de 200.000 de canadieni de origine română

DISTRIBUIȚI

 Ciolos - Justin Trudeau144733 – 16062016 –  Premierul Dacian Cioloș s-a întâlnit, la 15 iunie, la Ottawa, cu omologul său Canadian Justin Trudeau. Pe agenda discuțiilor s-a aflat și obiectivul major al României în această vizită oficială și anume aducerea problematicii vizelor pentru cetățenii români în atenția Guvernului de la Ottawa la nivel politic, după ce în ultimii ani acest subiect a fost tratat mai ales la nivel tehnic în diferite formate de negociere.

De asemenea, prim-ministrul român i-a înmânat premierului canadian o scrisoare comună semnată de Dacian Cioloș și de Boyko Borissov, premierul Guvernului Bulgariei. Textul scrisorii reafirmă dorința de a întări parteneriatul și prietenia cu Canada, trece în revistă marile teme de pe agenda comună din perioada următoare de pe urma cărora cetățenii și companiile celor trei țări vor putea beneficia și supun atenției premierului Justin Trudeau nevoia de reciprocitate în problema vizelor pentru români și bulgari așa cum s-a specificat în Declarația ultimului summit Uniunea Europeană – Canada, în 2014.

În cadrul întâlnirii dintre primul-ministru canadian Justin Trudeau și premierul român Dacian Cioloș s-au făcut referiri și la bunele relații bilaterale româno-canadiene la care contribuie și o comunitate de aproximativ 200.000 de canadieni de origine română excelent integrați în cultura țării de adopție și care contribuie major la dezvoltarea societății canadiene.

”Am venit în Canada pe fondul unei relații privilegiate pe care o avem între România și Canada și a susținerii pe care România o acordă relației dintre Uniunea Europeană și Canada. Ca două țări prietene am convenit că trebuie sa arătam o dorință clară de soluționare a chestiunii liberalizării vizelor pentru cetățenii români. Avem ingredientele tehnice la care vom adăuga, începând de azi, o abordare politică comună pentru o decizie în perioada imediat următoare. Premierul Trudeau și-a arătat deschiderea pentru a lucra împreună, rapid și eficace în acest sens. Ministrul Tudorache a avut azi o primă întâlnire cu ministrul Imigrației și vor rămâne în contact pentru a arăta succesul unei politici colaborative și deschise, după cum am concluzionat cu premierul Trudeau”, a declarat Cioloș.

Premierul Justin Trudeau a mulțumit României pentru sprijinul consular acordat Canadei în Siria. De asemenea cei doi premieri au discutat aspecte legate de pregătirea Summit-ului NATO de la Varșovia.

În cadrul vizitei, premierul Dacian Cioloș s-a mai întâlnit cu președinții Senatului, George J. Furey și al Camerei Comunelor, Geoff Regan precum și cu Guvernatorul General al Canadei.

Ca urmare a convorbirii între premieri, ministrul Dragoș Tudorache, șeful Cancelariei primului-ministru, a avut o întâlnire cu John McCallum, ministrul imigrației din Canada. Cei doi miniștri au avut o întrevedere în cursul după-amiezii pentru a stabili etapele de lucru pe dosarul Vizelor și pentru clarificarea unor aspecte tehnice cu privire la regimul vizelor pornind de la rezultatele preliminare ale concluziilor comisiei tehnice canadiene care a vizitat România săptămâna trecută.

În toate discuțiile cu oficialii canadieni s-a evidențiat necesitatea dialogului politic pe problematica vizelor în complementaritate cu formatul tripartit România-Canada-Comisia Europeană. Dialogul privind liberalizarea regimului de vize este relevant atât din perspectiva Acordului de Parteneriat Strategic UE-Canada, cât mai ales din cea a pregătirii semnării, aplicării şi ratificării, în următoarele luni, a Acordului economic şi comercial cuprinzător UE-Canada (CETA).

Este prima întâlnire cu un prim-ministru de la instalarea în octombrie 2015 a guvernului liberal canadian condus de Justin Trudeau.

Dintre statele membre UE, România şi Bulgaria sunt singurele faţă de care Canada menţine regimul de vize. România a renunţat din 2002 la obligativitatea vizelor de scurtă şedere pentru cetăţenii canadieni, conformându-se reglementărilor în materie ale UE.

Un nou summit UE-Canada, ce va face trecerea la o cooperare politică şi economică dintre UE şi Canada, aprofundată, pe baze superioare, este avut în vedere pentru sfârşitul lunii octombrie 2016. – PROMPT MEDIA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.