Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Ilfov: Directorul proiectului ELI-NP – decorat de francezi

Ilfov: Directorul proiectului ELI-NP – decorat de francezi

DISTRIBUIȚI

Nicolae Victor Zamfir, 144880 – 24062016 –  Profesorul Nicolae Victor Zamfir, directorul proiectului Extreme-Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP) de la Magurele, a fost distins cu Legiunea de Onoare in grad de Ofiter, de catre Francois Saint-Paul, Ambasadorul Frantei in Romania. ”Fara determinarea, expertiza, cunostintele si rabdarea domnului Profesor Zamfir, proiectul ELI-NP probabil nu ar fi putut sa ia nastere la Magurele”, a declarat ambasadorul.

”Nasterea si realizarea celui mai important Centru de cercetare stiintifica din Romania, ELI-NP, se datoreaza in mare masura sustinerii Frantei, iar istoria lui se scrie impreuna cu Dumneavoastra. Colaborarea stransa cu laboratoarele de cercetare stiintifica ale CNRS si CEA, cu marii reprezentanti ai industriei franceze  Thales – si puternica sustinere politica sunt esentiale in implementarea proiectului. Am certitudinea ca impreuna vom reusi sa construim unul dintre cele mai vizibile infrastructuri de cercetare din Europa si din lume”, a declarat Zamfir. ”Ordinul National al Legiunii de Onoare conferit astazi, deopotriva onorant pentru mine si simbolic in planul integrarii europene a cercetarii stiintifice romanesti, ne mobilizeaza si ne da si mai mult elan in aventura la care ne-am angajat pentru finalizarea ambitiosului proiect al celui mai puternic laser din lume. Imi exprim speranta ca vom sarbatori impreuna multe alte momente de succes ale colaborarii noastre, intr-o atmosfera la fel de deosebita precum aceasta.

Nicolae Zamfir este fizician si membru titular al Academiei Romane. A absolvit liceul Andrei Saguna din Brasov (1971). A urmat Facultatea de Fizica a Universitatii din Bucuresti pe care a terminat-o cu Diploma de Merit (1976). In 1978 a inceput sa lucreze ca fizician la Institutul de Fizica Atomica din Magurele, iar in 1984 a obtinut titlul de doctor in fizica cu lucrarea „Determinarea si evaluarea parametrilor de structura pentru nuclee departate de stabilitate

Pe parcursul carierei sale, sor Zamfir a lucrat in mai multe institutii de prestigiu din strainatate. In perioada 1990-1992 a lucrat in Germania, alaturi de profesorul doctor  Peter von Brentano, director al Institutului de Fizica Nucleara al Universitatii din Koln, iar ulterior in Statele Unite ale Americii la Brookhaven National Laboratory, unde lucreaza in cadrul grupului de structura nucleara la High Flux Beam Reactor. In anul 1997 a fost numit profesor la Universitatea Yale.

Din 2004 este director general al Institutului National de Fizica si Inginerie Nucleara ”Horia Hulubei”, unde administreaza programul laser ELI-NP, un proiect ambitios care a pus Romania pe harta mondiala a cercetarii. In 2006, a fost ales membru corespondent al Academiei Romane, iar in 2015 a devenit membru titular.

Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI- NP), pilonul romanesc al proiectului ELI, este cel mai mare proiect de investitii in cercetare stiintifica din istoria Romaniei si unul dintre cele mai mari din lume in momentul actual.

In cadrul proiectul european ELI Extreme Light Infrastructure, devenit cel mai important proiect european de cercetare in domeniul laserilor, intre Romania si Franta a luat nastere o cooperare fara precedent in trei domenii: cercetare, cu participarea Centrului national francez de cercetare stiintifica (CNRS), industria de varf, cu participarea THALES pentru livrarea sistemului de laseri si cooperarea universitara, prin crearea de programe de studii”. –  PROMPT MEDIA

foto:marketwatch.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.