Acasă Externe Întâlniri importante ale ministrului Apărării cu omologii din Turcia și Bulgaria

Întâlniri importante ale ministrului Apărării cu omologii din Turcia și Bulgaria

DISTRIBUIȚI

 144702 – 14062016 –  În contextul participării la Reuniunea miniștrilor Apărării din statele membre ale NATO, ministrul Mihnea Motoc a avut o întâlnire bilaterală cu omologul din Turcia, Fikri Ișik. Cei doi oficiali au convenit asupra intensificării colaborării militare româno-turce, în concordanță cu dezvoltarea de ansamblu a relațiilor bilaterale sub egida Parteneriatului strategic dintre cele două țări. Principalele domenii vizate sunt exercițiile și activitățile de instruire în comun, sprijinul reciproc și contribuțiile concrete la operaționalizarea structurilor de comandă control aliate de pe teritoriul celor două state, respectiv cooperarea în domeniul industriei de apărare.

Discuțiile s-au concentrat pe situația regională de securitate și importanța creșterii profilului strategic al Mării Negre pe agenda aliată, în contextul viitorului Summit de la Varșovia.

Au fost abordate modalitățile concrete de coordonare a eforturilor bilaterale pentru asigurarea condițiilor de consolidare a prezenței înaintate aliate pe flancul estic al NATO, cu accent asupra Mării Negre. În context, cei doi miniștri au decis intensificarea, în perioada rămasă până la Summit, a contactelor bilaterale dedicate finalizării pachetului regional de asigurare a prezenței forțelor aliate în zonă, cu prioritate în domeniul maritim.

Motoc - Nikolay Nankov NenchevMinistrul Motoc a avut o întrevedere bilaterală și cu omologul bulgar, Nikolai Nankov Nencev.

Discuţiile s-au axat pe temele strategice în perspectiva Summit-ului de la Varşovia, cu accent pe propunerile comune pentru asigurarea unei prezenţe aliate înaintate la Marea Neagră. Cei doi miniștri și-au exprimat satisfacția pentru modul în care importanța strategică a regiunii este reflectată în proiectele de documente ce urmează să fie adoptate la această ministerială.

Cei doi demnitari au convenit asupra accelerării acțiunilor de constituire și operaționalizare a brigăzii multinaționale și a structurilor aliate de  comandă-control de pe teritoriul României și Bulgariei contribuind astfel la consolidarea posturii aliate de descurajare și apărare.

Ministrul român al apărării a subliniat necesitatea intensificării consultărilor bilaterale, în perioada imediat următoare, în vederea stabilirii coordonatelor concrete de realizare a unui pachet regional de cooperare întărită între statele aliate riverane Mării  Negre, care să constituie fundamentul de consolidare a unei prezenţe adaptate a forțelor NATO în regiune.  PROMPT MEDIA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.