Acasă Bucuresti-Ilfov Ilfov ITM Ilfov ”în vizită” la transportatori

ITM Ilfov ”în vizită” la transportatori

DISTRIBUIȚI

 itm144987 – 30062016 –  Urmare a campaniei naţionale privind respectarea de către transportatorii rutieri a prevederilor legale referitoare la încheierea şi executarea contractelor individuale de muncă, a timpului de muncă şi de odihnă a conducătorilor auto (lucrători mobili), ITM Ilfov a desfăşurat acţiuni de control în domeniul relaţiilor de muncă.

Din cauza faptului că multe organizaţii nonguvrnamentale, sindicate din domeniul transportului rutier s-au interesat de activitatea conducătorilor auto care efectuează activităţi de transport rutier de marfă şi de persoane, ţinând cont de impactul social şi consecinţele care pot avea loc în cazul unui accident rutier, datorită activităţii intense desfăşurate de către aceştia, Inspecţia Muncii a considerat necesară continuarea acestei campanii la nivel naţional, prin acţiuni cu caracter inopinat la angajatorii din aceste domenii de activitate.

Obiectivul campaniei a fost creşterea gradului de conştientizare a angajatorilor şi angajaţilor în ceea ce priveşte necesitatea respectării prevederilor legale în domeniul relaţiilor de muncă, identificarea angajatorilor care folosesc personal fără forme legale de angajare, controlul privind respectarea timpului de muncă şi de odihnă, determinarea angajatorilor de a respecta prevederile Legii nr.53/2003-Codul Muncii, republicată, modificată şi completată, a H.G. nr.500/2011 cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale legilor speciale în domeniul în domeniul transportului rutier.

ITM Ilfov a verificat atât pe teren (în trafic), cât şi la sediul firmelor de transport rutier şi de marfă şi persoane, resectarea reglementărilor privind munca prestată de conducătorii auto în baza unui contract individual de muncă cu normă întreagă şi/sau cu timp parţial, organizarea timpului de muncă şi de odihnă, respectiv perioade de conducere, pauze, perioade de odihnă, repausul săptămânal şi sărbătorile legale, munca suplimentară, munca de noapte, acordarea drepturilor  salariale, acordarea indemnizaţiei primită de conducătorii auto pe perioada delegării/detaşării în altă localitate în ţară, precum şi plata aceastora pentru munca prestată şi nu în ultimul rând acordarea concediului de odihnă.

Totodată, s-a urmărit şi modul în care au fost îndeplinite măsurile dispuse cu ocazia controalelor anterioare.

La nivelul ITM Ilfov, au fost verificaţi în domeniul relaţiilor de muncă, 45 angajatori, aplicându-se 5 sancţiuni contravenţionale, referitoare la prevederile H.G. nr.500/2011 netransmiterea în termen a contractului individual de muncă şi transmiterea de date eronate în REVISAL, iar referitor la Legea nr.53/2003, neînmânarea salariatului a unui exemplar din contractul individual de muncă.

De asemenea, au fost aplicate două amenzi în valoare de 3.000 lei, pentru nerespectarea prevederilor H.G. nr.38/2008 (actualizată), privind organizarea timpului de muncă al persoanelor care efectuează activităţi mobile de transport rutier. Drept urmare, au fost dispuse 23 măsuri de remediere a neconformităţilor constatate. –  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.