Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Monica Macovei propune organizarea unui proiect-pilot al votului prin internet la alegerile...

Monica Macovei propune organizarea unui proiect-pilot al votului prin internet la alegerile europarlamentare din 2019 pentru expații din UE

DISTRIBUIȚI

Monica Macovei 1144974 – 30062016 –  “Dreptul la vot este gol de conținut dacă nu se poate exercita rapid, ușor și fără efort din partea votantului. Nu trebuie să-l trimitem la distanțe foarte lungi, nicăieri unde să piardă o oră, două, trei ca să voteze. Nu trebuie să coste votul. Votul trebuie să fie gratis și la îndemână, încât omul să poată vota repede, pentru că fără un drept efectiv la vot nu există democrație”, a declarat europarlamentarul Monica Macovei cu ocazia unei conferințe publice pe tema sistemului de vot prin internet – I-voting -, organizată la Parlamentul European, împreună cu ETTW (Europeans Throughout The World), o organizație neguvernamentală a expaților din Europa.

Aceasta atrage atenția că în Europa sunt peste 14 milioane de expați (între care  3 milioane sunt cetățeni români), adică cetățeni europeni care lucrează în alte state europene decât cele de origine, iar la nive mondial numărul cetățeni europeni care lucrează în alte state depășește 80 de milioane.

Europarlamentarul român a atras atenția că, cel mai adesea, expații (persoane care lucrează în alte state decât statele de origine) au dificultăți în a-și exercita dreptul la vot din motive legate de legislația statelor de origine.

Ne aducem cu toții aminte de experiența îngrozitoare a românilor din diaspora de la votul pentru alegerea Președintelui, din toamna lui 2014, când s-a stat la cozi în multe orașe, inclusiv în Paris, la Londra, ore în șir și nu s-a putut vota. Eu însămi am trait experiența asta, am fost la Londra, alături de românii de acolo, și, la secția de votare organizată în cadrul ICR România, coada era pe patru străzi. Am stat 10 ore și jumătate și nu am putut vota și în spatele meu erau mulți alții care nu au putut vota. Așa ceva nu mai trebuie să se întâmple”, a spus Monica Macovei.

Dorin Fleșeriu, reprezentantul ETTW, a arătat că  mai puțin de 5% din cele peste 80 de milioane de cetățeni europeni care trăiesc și lucrează în alte state decât țările de origine își exercită dreptul de vot. Acesta a enumerate cauzele dificultăților cu care se confruntă expații atunci cât vor să voteze, legate în special de distanțele lungi către centrele de votare (ambasade, consulate etc), care depășesc uneori și 1.000 de km, cozile și timpul îndelungat pentru votare, procedurile privind pre-înregistrarea.

În prezent, se poate vota prin internet în Estonia, Franța, Elveția, Armenia (doar diplomații), Panama, Canada, Australia și SUA (în câteva zone). Spania, Portugalia și Mexic studiază posibilitatea introducerii votului prin internet. Reprezentanții a două companii care au implementat sistemul de vot prin internet pentru guvernele unor state au prezentat funcționarea sistemului de vot prin internet și aspecte legate de securitate și transparenţă. Potrivit acestora, votul prin internet este sigur, accesibil și transparent. “Prin internet, aduci urna la votant. Votul prin internet aparține prezentului, și nu viitorului și este mai sigur, accesibil și transparent decât orice altă formă de vot”, a spus Mike Summers.

Există țări care mai un motiv pentru care au nevoie de votul electronic, de unul care să nu poată fi fraudat, pentru că există state în care sistemul de vot clasic, cu buletine la urnă, a dus la fraude electorale. Guvernele naționale au obligația să respecte ce vor cetățenii, și anume, dacă cetățenii vor să voteze rapid și ușor de oriunde ar fi în lume, și sunt sigură că asta vor, atunci guvernele trebuie să facă asta și să o facă cât mai repede posibil, pentru că suntem într-o eră a evoluției IT fantastice. Este esențial să încurajăm exercițiul dreptului fundamental care este dreptul al vot”, a concluzionat Monica Macovei.

Monica Macovei a organizat miercuri, 29 iunie 2016, la Parlamentul European, o conferință publică pe tema sistemului de vot prin internet – I-voting -, împreună cu ETTW (Europeans Throughout The World), organizație neguvernamentală a expaților din Europa. La dezbatere au participat experți electorali, organizații neguvernamentale, jurnalişti, experți în IT sercurity din România, Franța, Germania, Olanda, Suedia, Spania, Estonia, Marea Britanie, Letonia.

Scopul conferinței organizată de Monica Macovei a fost să aducă în atenția decidenților politici și ONG-urilor posibilitatea organizării unui proiect-pilot al votului prin internet la alegerile europarlamentare din 2019 pentru expații din UE.  –  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.