Acasă Externe Paris: Premierii român și francez au discutat despre susținerea reformei în Republica...

Paris: Premierii român și francez au discutat despre susținerea reformei în Republica Moldova

DISTRIBUIȚI

Ciolos - Manuel Valls144639 – 10062016  –  Premierul Dacian Cioloș a avut vineri, 10 iunie a.c., o întrevedere cu omologul său francez, Manuel Valls, în cadrul vizitei pe care o desfășoară la Paris.

Cu ocazia întrevederii, a fost semnată noua Foaie de Parcurs a Parteneriatului strategic bilateral, care reflectă interesul ambelor părți pentru aprofundarea dialogului și pentru trecerea la o nouă etapă de dezvoltare a Parteneriatului strategic bilateral. Au fost identificate o serie de acțiuni cărora li se va acorda o atenție specială în perioada imediată.

Prima parte a Foii de parcurs este dedicată consolidării cooperării pe subiecte de interes deosebit ale agendei europene. Preşedinţia română a Consiliului UE, 2019 şi cooperarea cu partea franceză în acest context sunt reflectate în document ca evoluţii majore înregistrate pe parcursul ultimilor ani, îndeosebi la nivelul UE, ca şi la nivel internaţional. Documentul prevede, printre altele, consolidarea cooperării cu Franța pe subiecte precum viitorul proiectului european, fenomenul migraţiei, evoluţiile din domeniul schimbărilor climatice şi energiei, lupta împotriva terorismului.

Partea a doua a documentului trasează direcțiile principale pentru aprofundarea cooperării între cele două state în domenii esenţiale de cooperare sectorială: economică (cu accent pe crearea de locuri de muncă şi stimularea creşterii; transporturi, agricultură; IMM-uri); administraţia publică; cooperarea descentralizată; coeziunea socială; sectorul financiar-bancar; justiţia; sănătatea; cercetarea şi educaţia; cultura; apărarea, afacerile interne; telecomunicațiile şi societatea informaţională.

Premierul Manuel Valls a reiterat sprijinul părții franceze pentru pregătirea Sezonului cultural încrucișat România – Franța 2018 – 2019, de marcare a Centenarului Marii Uniri şi a constituirii Statului român modern 1918 – 2018.

În cadrul întrevederii, cei doi prim-miniștri au abordat câteva dintre principalele provocări interne și externe cu care se confruntă Uniunea Europeană, cu accent pe migrație, funcționarea spațiului Schengen și referendum-ul din Marea Britanie. Premierul Dacian Cioloș a reiterat interesul pentru menţinerea cursului european al Republicii Moldova şi importanţa sprijinirii de către UE a eforturilor de reformă ale Chişinăului. –  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.